Historisch stuk Harderwijk opgegraven

Maandag 24 oktober is het archeologisch onderzoek tussen het Dolfinariumterrein en de Vischpoort gestart. De 1e twee dagen zijn er al een hoop oude resten gevonden.

Historisch Harderwijk

Maandag was gelijk een voltreffer. Er werden 3 grote balken gevonden. Hiervan zijn er 2 voor verder onderzoek afgevoerd. Verder werden er maandag en dinsdag een hoop kleine spullen gevonden. Botten, aardewerkresten, maar ook ook een ketting en een ring. Een ander bijzonder item is een loodje waarmee textiel vroeger werd gemerkt.

Werkwijze

Aan de hand van archeologische proefsleuven wordt bepaald welke archeologische resten op deze locatie precies zitten en of deze intact zijn deze gebleven. Het onderzoek richt zich met name op de laad- en lossteiger, ook wel havenbrug, die vroeger vanaf de Vischpoort in zee stak. Aan de hand van de onderzoeksresultaten wordt een rapport opgesteld en een advies gegeven over het behoud en bescherming van eventuele vondsten. Na het afronden van het archeologisch onderzoek start de aannemer begin december met de plaatsing van de damwanden voor de brughoofden voor de brug tussen de Vischpoort en het Dolfinarium.

Uitvoering

De uitvoering van het archeologisch onderzoek bestaat uit twee delen. Deze week vindt het archeologisch onderzoek plaats in het gebied ter hoogte van de parkeerplaatsen tussen het Dolfinarium de Vischpoort. Daarna wordt een wegomleiding op de Boulevard gerealiseerd, zodat vanaf maandag 7 november archeologisch onderzoek kan plaatsvinden ter hoogte van de rijweg en het plein voor de Vischpoort. Naar verwachting worden de archeologische werkzaamheden op vrijdag 11 november afgerond.

Volg ons

Benieuwd naar hoe de archeologen te werk gaan en wat zij kunnen aantreffen? Volg het archeologisch onderzoek live via de webcam op www.waterfrontharderwijk.nl. Tijdens de uitvoering van het archeologisch onderzoek (week 43 en 45) is er iedere dag een spreekuur. Van 13.00 tot 14.00 uur op locatie waar u vragen kunt stellen aan de archeoloog.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen