Hulp bij vol stroomnet voor Gelderse bedrijven

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Gedeputeerden Ans Mol en Helga Witjes ontvingen op 13 mei 2024 een praktische handreiking, die ondernemers helpt om te gaan met netcongestie (file op het elektriciteitsnet). De handreiking, geschreven door experts, beschrijft wat nu nog wel kan. Deze maatregelen hebben zich in de praktijk bewezen.

Vol stroomnet. Wat kunnen ondernemers doen?

De file op het elektriciteitsnet zorgt voor grote uitdagingen. Elektriciteit om te groeien, verduurzamen of een bedrijf te starten is beperkt. Voor ondernemers is het belangrijk om te weten wat ze toch zelf kunnen doen. Daarom maakte een groep experts, samen met een aantal Gelderse organisaties, een praktische handreiking voor ondernemers. Gedeputeerden Ans Mol en Helga Witjes namen de handreiking in ontvangst, samen met VNO-NCW Midden-voorzitter Marcel Hielkema en Gelders ondernemer Jan Ros.

Praktische tips en ideeën

De handreiking maakt op een gemakkelijke manier duidelijk welke maatregelen er mogelijk zijn, individueel of samen met anderen. Wat hiervoor nodig is, waar te beginnen, wat het oplevert en wie kan helpen. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld zelf meer energie gaan opwekken of een energiemanagementsysteem aanschaffen. Zo’n systeem meet energiestromen, waardoor een ondernemer slim kan omgaan met beschikbare energie. Andere maatregelen zijn bijvoorbeeld: restwarmte gebruiken of energie tijdelijk opslaan in een batterij. In een samenwerking kunnen ondernemers denken aan een gezamenlijke aansluiting, een gezamenlijk energiesysteem of aan directe aansluiting op een zon- of windpark. De handreiking gaat ook in op maatregelen die mogelijk zijn op (korte) termijn.

Blij met de handreiking

Met deze handreiking laten we in Gelderland zien wat er wél kan. Want we begrijpen hierin de zorgen van het Gelders bedrijfsleven. We werken en bouwen aan het energiesysteem van de toekomst, maar tegelijk moeten we de (energie)oplossingen vinden voor de problemen van vandaag.

Gemaakt door 40 experts

Aanleiding voor dit initiatief is de boodschap van de netbeheerders TenneT en Liander dat de situatie op het elektriciteitsnet zorgwekkend is. Ondernemers voelen zich geremd in de groei, ontwikkeling en verduurzaming van hun bedrijf. Om de weg vooruit te vinden, helpen oplossingen die ze zelf in de hand hebben. De handreiking biedt inzicht in maatregelen ‘achter de meter’. De hulplijn is ontwikkeld op initiatief van provincie Gelderland en het Gelders Energieakkoord (GEA) in samenwerking met VNO-NCW Midden, MKB Nederland, PVB Nederland en ongeveer 40 experts.

Goed voorbeeld bij La Coquerie

Ondernemer Jan Ros van maaltijdbereider La Coquerie in Arnhem nam al eerder het heft in eigen handen. Het bedrijf bedacht zelf vernieuwende oplossingen. Met een groei van 30% per jaar was wachten geen optie. Zo kwamen er zonnepanelen op het dak, bouwden ze een solar carport en verschenen er grote batterijen. Ook installeerde het bedrijf een energiemanagementsysteem om de pieken op het stroomnet beter te regelen. Het inspirerende voorbeeld van La Coquerie en de handreiking maken het andere ondernemers gemakkelijker om zelf knelpunten te verminderen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen