Chinook helicopters van Defensie niet meer in buurt Harderwijk

Foto: Pixabay

De PvdA-fractie Harderwijk wil dat Defensie stopt met helikopteroefeningen in de directe omgeving van Harderwijk. Defensie oefende afgelopen week in de avonduren boven het Beekhuizerzand. Onder Harderwijkers ook wel bekend als: “De Zandverstuiving”. De oefening zorgde niet alleen in de lucht, maar ook op social media, voor flink wat rumoer.

Militair oefenterrein

Het Beekhuizerzand is militair oefenterrein. Met enige regelmaat trof je er “verse” tanksporen of gebruikte munitiehulzen aan.Tegenwoordig wordt het nog maar mondjesmaat als oefenterrein gebruikt. Dit komt omdat de open zandvlakte grenst aan de vroegere WGF-kazerne. In de afgelopen jaren heeft Defensie in de regio erg veel vastgoed en terrein afgestoten. Het Beekhuizerzand is langs de A28 de grootste open zandvlakte tussen Amersfoort en Zwolle. Een perfect simulatieterrein voor woestijnoefeningen van Defensie.

Chinook in avond

Dat is wat Defensie dan ook afgelopen week gedaan heeft. In de avonduren waren de helikoptergeluiden boven het Beekhuizerzand goed te horen. Het betrof een oefening om de woestijnmissie in Mali te kunnen nabootsen.

Toestemming

De PvdA-fractie wil weten van het College van B&W of zij toestemming heeft gegeven voor de oefening en of er dan voorwaarden aan verbonden waren. Als er geen voorwaarden waren, moeten die er een volgende keer wel komen. De fractie wil ook weten of het Harderwijker college bij Defensie wil peilen naar een andere oefenlocatie.

De belangrijkste drijfveren voor de collegevragen zijn het mogelijk opwekken van nare herinneringen bij inwoners en het mogelijk wegblijven van toeristen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen