Nostalgische ballades nodigen uit tot meezingen

Foto: Centrummanagement

Op zaterdag 27 augustus organiseren het shantykoor ‘de Boekaniers’ uit Harderwijk een Internationaal Shantykorenfestival. Acht shantykoren, waaronder twee koren uit Duitsland brengen bekende zeemansliederen ten gehore. De kelen worden gesmeerd en de stembanden opgewarmd, zodat de zangers zich vanaf 12.00 uur op de Markt, op de Vuldersbrink en nabij de Vischpoort, kunnen presenteren.

Over vrouwen

De zogeheten shanty liederen dienden vroeger ter ondersteuning van de zware werkzaamheden aan boord van het schip. Denk bijvoorbeeld aan het gelijkmatig hijsen van de zeilen en het ophalen van het anker. Het Shanty lied geeft uiting aan de gevoelens van de zeebonken. Het is dus logisch dat veel liederen gaan over vrouwen, drank, avonturen en de heimwee. Kortom, heerlijk nostalgisch. Shanty songs worden meestal in het Engels en Nederlands gezongen, maar het kan dus zo zijn dat op het festival in Harderwijk een Duitstalige versie voorbij komt.

Het chagrijn zal verdwijnen

De Boekaniers komen zelf uit Hanzestad Harderwijk. Het koor bestaat uit 30 enthousiastelingen. Zij zingen nostalgische zeemansliederen die hun oorsprong vonden op de grote zeilvaart en in de grote havensteden met de bijbehorende instrumenten en volle overgave. Er wordt dan ook niet voor niets gezegd dat “daar waar de Boekaniers verschijnen het chagrijn zal verdwijnen!”

Nostalgische middag

Reden temeer om het Shantykorenfestival op zaterdag 27 augustus niet te missen. Tussen 12.00 en 17.00 uur kunt u terecht bij de drie podia.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen