Zwarte Piet ook dit jaar mee naar Harderwijk

Foto: Public Domain Pictures

Sinterklaas blijft en deze traditie zal ook nooit verdwijnen. Wat verandert in Nederland is de invulling van Zwarte Piet. In veel gemeenten en bedrijven verschenen vorig jaar al anders gekleurde Pieten. Dit jaar wordt dat alleen maar meer.

Vrienden van Sinterklaas

In Harderwijk komt de Sint op zaterdag 12 november met zijn stoomboot en gevolg weer aan. De Stichting Vrienden Van Sinterklaas Harderwijk zorgt ervoor dat de Sint en zijn Pieten bij de evenementen vanuit de gemeente aanwezig zijn. Bert Kaasschieter: “Welke Pieten Sinterklaas meeneemt, is in Harderwijk geen discussiepunt. Pas als wij wat zouden veranderen, dan wordt het een discussiepunt.”

Harderwieker Sienterkloas

In Harderwijk zijn meerdere Sinterklaas-stichtingen actief. Goossen Luytjes van de Harderwieker Sienterkloas Stichting: ‘Bij al onze activiteiten zal Sinterklaas met donkerbruine Pieten aanwezig zijn. Net als voorgaande jaren. De traditie moet in ere blijven.” De Harderwieker Sienterklaos organiseert onder andere een show in het Dolfinarium voor 50+-ers en hun (klein)kinderen. De Sint en Pieten van de strooiavond en de uittocht zijn nauw betrokken bij de Harderwieker Sienterkloas.

Cultureel erfgoed niet zomaar opgeven

De Harderwijker politiek heeft natuurlijk ook een mening over de Zwarte Pieten-discussie. Marcel Companjen van de Christenunie geeft aan dat de lokale afdeling geen standpunt aanneemt in de discussie. Wel heeft hij op persoonlijke titel zijn bedenkingen. “Ik denk dat Zwarte Piet door de tegenstanders uit z’n verband gerukt is. Een klein clubje tegenstanders stellen hun ‘grote-mensen-problemen’ aan de orde via Zwarte Piet. En dat is niet de juiste weg. Het is en blijft een traditioneel kinderfeest. En dat culturele erfgoed moeten we niet zo maar opgeven.” De VVD Harderwijk/Hierden laat via raadslid Klaas uit de Bosch weten dat zij zich scharen achter het standpunt van de landelijke VVD. “Het is een kinderfeest en dat moet het vooral blijven. Het is vooral jammer dat deze discussie wederom het feest dreigt te overschaduwen.”

Omroep

RTL Nieuws wil geen Zwarte Piet meer op televisie en vanaf volgend jaar mogen adverteerders bij RTL ook geen Zwarte Piet meer in hun commercial plaatsen. Bij RTL is vanaf nu alleen nog maar Schoorsteenpiet met een paar zwarte vegen op het gezicht te zien. De NTR houdt Nederland in spanning tot het Sinterklaasjournaal. Hoe de Pieten er uit komen te zien, blijft een verrassing tot de eerste aflevering op 9 november.

Zwarte Piet

In de grote Gelderse gemeenten Apeldoorn en Nijmegen blijft de ouderwetse Piet rondlopen. In Putten verandert er ook niks aan de traditionele Sint en Piet. In Arnhem en Ede zullen er ook wat andere Pieten dan Zwarte Piet rondlopen. In eigenlijk heel het land blijft Zwarte Piet dan ook te zien. Bijna iedere grotere gemeente kiest voor een mengelmoes van Pieten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen