Frans Nugteren, ontwikkelaar en oprichter van Ridder Groep

Frans Nugteren, grondlegger van de huidige Ridder Groep, overleed 29 november 2016 op 88-jarige leeftijd. Op de site van Ridder Groep staat een in memoriam.

Ontwikkelaar

De boerenzoon die alleen op de boerderij bleef, omdat hij zijn vader niet in de steek wilde laten, gebruikte zijn ervaring op het boerenland om een bedrijf op te zetten. Hij begon met het ontwikkelen van een greppelfrees, simpelweg omdat hij een hekel had aan het handmatig graven van greppels. De greppelfrees was daarna niet meer weg te denken uit de Nederlandse landbouw.

Automatiseren

Sinds die tijd was Frans Nugteren gedreven om al het werk dat hij tegenkwam, te vereenvoudigen, veelal door dat werk te automatiseren. Zijn credo was: “Je moet in staat zijn om het beter te doen dan iemand anders.” Zo kreeg een cirkelmaaier voor de fruitteelt, naast de vaste elementen ook een zwaaiarm, met een simpele fietsband die iets breder was dan het mes, waardoor de maaier langs de bomen kon laveren.

Machinebouw

Na de verhuizing van Ridderkerk naar Harderwijk ging het bedrijf onder andere ook wormkasten voor de tuinbouw maken. Frans Nugteren kwam met het revolutionaire idee om de aandrijfassen door de poten van de kas heen te laten lopen. Ridder beperkte zich niet langer tot het produceren van landbouw- en tuinbouwapparaten alleen. Zo werden er onder de bezielende leiding van Frans Nugteren palletiseermachines ontworpen. Hij kocht een Commodore PET (Personal Electronics Transactor), één van de eerste personal computers die op de markt werden gebracht. Frans Nugteren wilde daarmee bedrijfsprocessen automatiseren en hij rustte dan ook niet voor hij het apparaat volledig onder controle had. Ook was Ridder de eerste in ons land die Computer Aided Design (CAD) ging inzetten op de layouts voor de foodindustrie.

Levenswerk

In 1987, net voor zijn afscheid als directeur, werd Frans Nugteren voor zijn bijzondere activiteiten onderscheiden: de directeur van de Ridder Groep, werd Ridder van Oranje-Nassau.
Het familiebedrijf Ridder is nu, meer dan zes decennia na oprichting, wereldwijd een grote speler als het gaat om het produceren en verkopen van elektromechanische aandrijfsystemen, klimaatsystemen én software die bedoeld is om alle processen binnen een organisatie te ondersteunen.
De huidige Ridder Groep was het levenswerk van Frans Nugteren. Hij kon zijn bedrijf laten groeien door zijn doorzettingsvermogen, de sterke achterban thuis en de juiste medewerkers. Frans Nugteren stelde groot belang in het welzijn van zijn medewerkers. Hij was altijd betrokken en geïnteresseerd in hun verhalen, niet alleen over het werk maar ook over hun leven thuis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen