Samenwerking tussen gemeenten Noord-Veluwe verloopt erg stroef

Foto: Michel Benard

De samenwerking tussen de gemeenten op de Noord-Veluwe loopt achter bij de sterke ontwikkeling van buurregio’s Zwolle, Stedendriehoek (Apeldoorn,Deventer en Zutphen) en Amersfoort. Om deze ontwikkelingen bij te kunnen benen, moet de organisatie worden aangepast.

Rapport kwartiermaker Jansen

De kansen in en voor de regio worden te weinig benut. Inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven in het gebied vinden te weinig mogelijkheden in de ontwikkeling van het gebied Noord-Veluwe. Een gevolg hiervan is dat jongeren en jonge gezinnen volop wegtrekken en dat de recreatieve sector achterblijft in ontwikkeling in vergelijking met de buurgebieden.

Oorzaak

De RNV bestaat al 45 jaar. Door de jaren heen is er een hoop veranderd, maar eigenlijk alleen in de breedte van de organisatie. De organisatie is te zwaar om snel in te kunnen springen bij veranderingen. In deze tijd moet er snel geschakeld kunnen worden. Door de invulling van de organisatie gaat dit lastig en de samenwerking tussen gemeenten speelt zich regelmatig buiten de regio af. Jansen: “Dit is geen achterkamertjespolitiek. Het is samenwerken, maar niet gezamenlijk. Er is nu geen overzicht. In de buurregio’s gebeurt dit wel.”

Opdracht is om van de A28 een 6-baansweg te maken.

Het betekent dat de huidige organisatie het beste afgebouwd kan worden. Regio Noord Veluwe moet vernieuwd worden. Het moet allemaal weer makkelijker en in een vorm gegoten worden zodat het gebied sneller mee kan in de ontwikkeling. Zo groeit de Noord Veluwe met de gemeenten apart, maar toch ook samen. De belangrijke pijlers zijn:

  1. De toeristische-recreatieve functie van de Veluwe.
  2. Er moet wat gebeuren met de economische kansen van Lelystad Airport.
  3. De regionale bereikbaarheid moet de aandacht hebben. A28, Veluwe Tracé en Intercity-station Harderwijk hebben allemaal aandacht nodig.
  4. Er moet gekeken worden naar ontwikkelingen die in toekomst kunnen gaan plaatsvinden.

Verandering organisatiecultuur

Het allerbelangrijkst is dat de samenwerking een lichte organisatie moet gaan worden en het mag niet vrijblijvend worden. “De structuur met een centrumgemeente/gastheergemeente is het beste,“ volgens kwartiermaker Jansen. Jansen: “Voor diverse onderwerpen is een gastgemeente nodig. Zo wordt de beste samenwerking gerealiseerd. Iedere gemeente heeft z’n specialiteit kennis en kunde en zo wordt elke gemeente bij de RNV 3.0 betrokken. En creëer je het sterkste netwerk.” De Diamant Midden-Nederland, een netwerk van ondernemers, signaleerde de pijnpunten al eerder en is al een poos bezig om hier wat aan te doen. Een samenwerking tussen de gemeenten en de Diamant zou ervoor kunnen zorgen dat een vernieuwde RNV op korte termijn haalbaar moet zijn. Ook Herald Immink, van VNO-NCW Noord-Veluwe, vindt het belangrijk dat bedrijven op korte termijn worden betrokken bij de verdere stappen. “De ondernemers hebben immers ook een hoop kennis en praktijkervaring te bieden.”

Voorzitter RNV

De voorzitter, de Harderwijkse burgemeester Harm-Jan van Schaik, vindt het rapport vol staan met negatieve dingen. “Als we willen blijven samenwerken, zal het zeker anders moeten. Als gemeenten zullen we over ons eigen deel heen moeten durven stappen. Soms zul je dan moeten toegeven en soms zul je kunnen aannemen. De RNV in deze vorm bestaat al 45 jaar en hoe het anders moet, zullen de gemeenteraden zelf de komende tijd moeten gaan onderzoeken.” Een ander punt dat de heer van Schaik benadrukt, is de uitwerking door de gemeenteraden. De punten die daar uitkomen, kunnen dan worden onderverdeeld. Iedere gemeente wordt dan gastgemeente voor bepaalde onderwerpen.

Samenwerking Provincie

De Gedeputeerde van de Provincie, de heer Markink, vindt het zaak dat het advies opgepakt wordt. “Voor de medewerkers van het kantoor RNV is snelheid belangrijk. Zij moeten weten hoe het nu verder gaat. Maar ook voor de gemeenten is snelheid belangrijk. Raadsleden moet over eigen schaduw heen stappen.” Omdat de RNV een belangrijk gebied in de provincie Gelderland is, zal de provincie ook hulp aanbieden waar dit nodig is.

Vervolg

Voor 1 april moet het advies in een plan zijn gegoten. Dan hebben de deelnemende gemeenten een maand de tijd om het plan voor de uitvoering definitief te maken. Vanaf 1 juli kan dan gestart worden met de verandering. Per 1 oktober kan dan de nieuwe RNV gaan starten, zodat de huidige RNV dan per 1 januari beëindigd kan worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen