Morgen College faciliteert kooklessen voor ISK-leerlingen

Foto: ©HNN

Vrijdag 20 januari mochten de leerlingen van de Internationale Schakel Klas op het Morgen College keuzekoken. De 2 hoogste groepen, alpha en bravo, koken daar 1 keer in de twee weken. Normaal krijgen ze een gerecht voorgeschoteld van docente Margreet Bosma. Deze les mochten ze hun eigen gerechten maken.

Samenwerken

Margreet Bosma, docente Zorg en Welzijn: “1x in de week geef ik 2 lesuren een blok koken aan een gemengde ISK klas. Dit is voor het leren van Nederlands. Zo kunnen ze ook leren samenwerken en wordt de woordenschat uitgebreid.” De klas bestaat uit Poolse kinderen, Eritreeërs, Syriërs en een Hongaarse. “Ik kook normaal voor. Wekelijks zijn het vaak Nederlandse gerechten, en af en toe wat anders. Zo hebben de leerlingen laatst minestronesoep gemaakt. Volgende week hebben we stamppotweek. Deze week mogen ze een gerecht van eigen bodem maken,” aldus Bosma.morgen

Hulp van thuis

De Syrische jongens wonen met hun ouders in Ermelo, Putten en Zeewolde en maken kip, met doperwten, wortelen en rijst. De chef, Ali: “Ik heb het gisteren thuis nog gemaakt om te oefenen. Daarom gaat het nu ook goed.” Bosma: “Nou, niet helemaal. Ali heeft in het begin van de les nog wel het thuisfront gebeld. Om te vragen of die op de goede weg was.” De gerechten zijn allemaal totaal verschillend. Poolse tomatensoep, Poolse champignonsoep, Ga’at (een stevige pap met saus) uit Eritrea, Hongaarse Goulash en patat. In plaats van de demonstraties die mevrouw Bosma normaal geeft, krijgt mevrouw Bosma vandaag zelf uitleg.morgen

Uitgebreide lessen

Greta staat vanmiddag alleen. De enige Hongaarse in de klas maakt een heerlijke goulash. Hét nationale gerecht. “Ik vind het wel lekker makkelijk zo. Maar ook wel. Ik heb niemand met wie ik hoef te overleggen. Normaal werk je samen en kun je nog een beetje praten met elkaar. Dat is wel gezellig.” De Poolse meiden Agnieszka en Magda maken tomatensoep met typische Poolse kruiden. Omdat hun ouders in Nederland werken, gaan de meiden in Harderwijk naar school. De leerlingen leren de basisvaardigheden en woordenschat van het werken in de keuken. Ook komen hygiëne en netjes werken aan de orde. Bosma: “Ze worden op 4 vlakken beoordeeld en dat vormt hun cijfer.”

morgen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen