Accessoires van gelooid zalmleer is het Harderwijkse Hanzeproduct

Foto: ©HNN

Na weken van ontwikkeling, inzenden, jureren en wachten was het donderdagmiddag 23 februari zover. De officiële bekendmaking van de 3 Hanzeproducten die vanuit 60 inzendingen zijn gekozen. De 3 verenigde Gelderse Hanzesteden Harderwijk, Elburg en Hattem hebben enkele weken geleden een ontwerpwedstrijd uitgezet. De opdracht: “Ontwikkel een product dat de Hanzesteden kenmerkt, creëer een prototype en wie weet wordt jouw product in de stadswinkel verkocht.” Accessoires van gelooid zalmleer is het Harderwijkse Hanzeproduct

Waar een workshop toe kan leiden

Vanaf komend toeristenseizoen zijn in de 3 stadsmusea van Harderwijk, Elburg en Hattem de producten verkrijgbaar van alle drie de winnaars. Iedere stad heeft een winnaar gekozen. De Harderwijkse inzending is van Dijan Roza. Een tasje van gelooid zalmleer. Geheel biologisch geproduceerd. Roza: “Tijdens een workshop vishuid looien kwam ik tot de huiden die je hier ziet liggen. Na de workshop wist ik nog niet precies wat ik wilde maken van de gelooide zalmhuiden. Je hebt wel wat ideeën voor accessoires, bijvoorbeeld een telefoonhoesje. Totdat ik van de Hanzeproductwedstrijd hoorde. Hierop heb ik het portemonneetje gemaakt. Ook heb ik een stukje zalmleer met een knoop erop gemaakt.”

Accessoires

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel goede inzendingen

Burgemeester Harm-Jan van Schaik, jurylid voor Harderwijk:“Het ging om originaliteit. Het moest een commercieel product zijn. Het moet makkelijk te produceren zijn. Verder wilden we producten die de historie van de Hanze benadrukten. Als laatste hebben we ook gekeken naar de duurzaamheid van een product.” De producten die werden ingezonden, ongeveer 20 per stad, werden door juryleden uit de 3 Hanzesteden beoordeeld. De juryleden hebben veel verschillende producten voorbij zien komen. Burgemeester van Schaik: “Er was duidelijk een verschil tussen de dames en heren in de jury. De mannen beoordeelden meer op functionaliteit en productiviteit, terwijl de vrouwen meer beoordeelden op gebruiksgemak. Van Harderwijkse product zijn er dan ook al 5 verkocht. Zo enthousiast was de jury.”

ACCESSOIRES

Samenwerking voor productie accessoires

Het product wordt in samenwerking met het Stadsmuseum Harderwijk geproduceerd. Een aantal items zullen permanent in de Museumwinkel liggen om te worden verkocht. Verder zal het nu voor een groot deel aankomen op de creativiteit van ondernemer Roza. Voor Roza breekt er een spannende tijd aan. “Ik ben van beroep verpleegkundige en heb weinig tot niks met kunst of de maakindustrie te maken gehad. Nu ik het Harderwijkse Hanzeproduct mag maken, gaat er natuurlijk wel het een en ander veranderen,” aldus Roza. Zij heeft een cheque gekregen van €1000 voor de ontwikkeling en productie van de eerste lichting Hanzeproducten. Zo zal er bijvoorbeeld contact gezocht moeten worden met vissers en/of visverwerkingsbedrijven voor de aanvoer van de huiden. Er moet gekeken worden naar werkplek voor het looien.

accessoires

 

 

 

Verbond Gelderse Hanzesteden

Het verbond van de Gelders Hanzesteden Harderwijk, Elburg en Hattem hebben de wedstrijd bedacht om aan te haken bij de Internationale Hanzedagen 2017 in Kampen. Deze vinden plaats van 15 tot en met 18 juni. De wedstrijd is bedacht zodat de 3 steden zich met een aantrekkelijk product kunnen promoten bij toeristen. Sinds deze week is er een vierde Hanzestad aangesloten bij het de 3 Gelderse Hanzesteden. Tiel gaat intensief samenwerken met de 3 Hanzesteden om de het handelsverleden continu te blijven vernieuwen en onder de aandacht te brengen van eigen bewoners en toeristen. De Elburgse inzending is een grote fietsbel die wordt voorzien van een Elburgs tafereel. Het Hattemse product is een houten serveerplank met Hanzestempel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen