Historie van de stad Harderwijk komt samen met moderne Waterfront

Foto: HNN

De oude muur, onderdeel van stadsverdediging, gaat deze maanden geïntegreerd worden in de nieuwe Dolfinariumbrug. De stadsmuur kwam eind 2014 in het nieuws. Tijdens graafwerkzaamheden kwam het tevoorschijn en de historie dateert uit het begin van de 16e eeuw. Het is onderdeel van een dwangburcht.

Harderwijkse historie

Het deel dat in 2014 is gevonden is klaarblijkelijk veel groter dan verwacht. De muur is zodanig geconserveerd dat deze goed gebruikt kan worden in het nieuwe Waterfront-gebied. Om ervoor te zorgen dat de muur niet afbrokkelt of in kracht zal afnemen is de muur eerst blootgelegd. Dit is gebeurd voordat men begon met het plaatsen van de damwanden. Normaliter worden deze de grond in geheid. Hier komen zoveel trillingen bij vrij, dat men het zekere voor het onzekere wil nemen. De muur is onderdeel van de Harderwijkse historie. Hertog Karel van Gelre is opdrachtgever geweest voor de bouw van het verdedigingsbolwerk. Omdat de muur een prominente plek in Waterfront gaat krijgen zal de muur aankomende week nader onderzocht worden.

Toch schade

De muur die is vrijgekomen heeft toch schade opgelopen door het plaatsen van de damwanden voor de nieuwe havens van het Waterfront. De scheuren zijn ontstaan in de 3 meter dikke bakstenen verdedigingsmuur van weleer. Dat een constructeur het geheel moet controleren is nu een must.

Lees ook

Stuk muur uit 1519 in nieuwe brug verwerkt

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen