Joodse Harderwijkers permanent in beeld in Oude Synagoge

Foto: ©HNN

Een project van zo’n 15 jaar. Dat is hoe lang Anton Daniëls bezig is geweest met de fotowand in de Oude Synagoge. Donderdag 23 maart is de wand door wethouder sociaal domein Gert-Jan van Noort officieel geopend voor het publiek.

Dank voor de inzet

De muur in de gang op de verdieping in de synagoge was eind januari al klaargemaakt als fotowand. Anton Daniëls heeft bewust tot vandaag gewacht met de opening: “Zo kan ik iedereen bedanken die dit voor mij en vooral met mij heeft mogelijk gemaakt.” Want Daniëls heeft het de afgelopen 15 jaar niet alleen gedaan. De foto’s zijn met behulp van onder andere familie en bijvoorbeeld oudheidkundige vereniging Herderewich verzameld. Dankzij Ton Pors en Paul Kalkhoven zijn de foto’s op de juiste manier bewerkt en afgedrukt op kunststof: “Wat een fijne mannen om mee samen te werken. Zij hebben de foto’s in juiste proportie weten weer te geven.” Daniëls: “Zonder financiën had dit nooit gerealiseerd kunnen worden. Daarvoor wil ik Herderewich graag bedanken. De gemeente Harderwijk heeft ook een duit in het zakje gedaan. Ook de werkgroep Kerk & Israël heeft dit project een financiële injectie gegeven.”

Oude foto’s van Joodse Harderwijkers

Op de fotomuur staan oude Harderwijkse huizen. Zoals Harderwijk vroeger was. Op deze achtergrond zijn lijstjes gemonteerd met foto’s van Harderwijkers. Sommigen alleen, sommige als stel, maar ook gezinnen. De foto’s dateren allemaal van vlak voor de uitbraak van de 2e Wereldoorlog. Bijna iedere foto heeft dan ook een triest verhaal. Gelukkig zijn er ook een flink aantal verhalen die goed zijn afgelopen. De wand roept voor velen een herinnering op. Wethouder van Noort: “Het is een stuk geschiedenis dat wij als Harderwijk niet mogen vergeten.”

joodse

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen