Coffeeshop van stichting Columbus nieuw in Harderwijk

Foto: Pixabay

Burgemeester Van Schaik heeft besloten dat hij de beschikbare gedoogverklaring en exploitatievergunning voor een coffeeshop aan Stichting Columbus verleent.

Coffeeshop deurtje verderop

De nieuwe coffeeshop komt een deurtje verderop. De laatste coffeeshop in Harderwijk, Liberty, moest op aandringen van burgemeester Harm Jan van Schaik de deuren afgelopen zomer sluiten. Verschillende rechtszaken en beroepen gingen hieraan vooraf. De nieuwe coffeeshop aan de Vijhestraat 3, in plaats van 7, komt in het pand waar nu nog restaurant Tommy’s gevestigd is. Gerben Pastoor, eigenaar van Tommy’s: “Na 5 mooie jaren, is het tijd voor wat anders. Ik blijf samen met mijn broer Pieter eigenaar van het pand en verhuur het voor 8 jaar aan de stichting Columbus. Ik had al een half jaar het idee om wat met de zaak te gaan doen, of een andere bedrijfsvoering of stoppen en verkopen. Ik ben erg blij met deze oplossing.”

Pand met historie

De nieuwe coffeeshop zonder winstoogmerk komt in het kenmerkend pand met een rijke Harderwijkse historie. Vroeger een drukkerij, daarna jarenlang leeggestaan en de laatste jaren een restaurantfunctie. De Oude Drukkerij werd opgevolgd door Tommy’s. Wanneer Pastoor precies de deuren sluit, weet hij ook al: “Wij zouden de laatste week van het jaar sowieso gesloten zijn. Nu de beslissing gisteren binnen is gekomen, zal dat niet veranderen en is 1e Kerstdag onze laatste dag. 

Stichting Columbus

Matty Moggré is geen onbekende in het Harderwijkse. Als voorzitter van de stichting Herderewich en de Voedselbank, een politiek bestaan bij het CDA en als Harderwijker van het jaar 2016 begeeft zij zich op verschillende maatschappelijke vlakken in Harderwijk. Ook Peter Baten heeft zitting in het bestuur. Volgens bestuurslid Gerard Helms, met een Krijco-achtergrond, is Columbus via Krijco bij de heren Pastoor uitgekomen. “Het was een lang traject en we hebben een goed model neergezet. Met onze club mensen en Ihsan Ucar als exploitant zetten we tijdelijk nieuwe mensen in. Dit zijn mensen die momenteel elders in een de coffeeshop-branche werken. Toekomstig personeel wordt getraind en het pand zal een transparant karakter krijgen en daar is dit pand bij uitstek geschikt voor.”

Toekenning exploitatievergunning

Na de uitgebreide procedure is Stichting Columbus als winnaar uit de bus gekomen. Uit de 11 inzendingen zijn 7 aanvragen beoordeeld. Na beoordeling van de plannen bleven er twee over. Deze twee aanvragers hebben hun plannen gepresenteerd aan de werkgroep Coffeeshopbeleid, burgemeester van Schaik en de wethouder gezondheidszorg. Uiteindelijk is het de stichting van Peter Baten, Gerard Helms en Matty Moggré die de inschrijving gewonnen heeft.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen