Willem Junior: Historisch verhaal speels en met humor verteld

Foto: ©Willem Junior

Het is bijna een geschiedenisles maar dan wel eentje om je vingers bij af te likken. De voorstelling Willem Junior vertelt het historische verhaal van Willem van Oranje maar dan wel op een leuke en speelse manier waardoor de jonge toeschouwers na afloop weliswaar het nodige hebben opgestoken maar toch volop hebben genoten van een mooie musical.

Willem Junior muzikale geschiedenisvoorstelling

Luuk Haaze en Merijn Oerlemans vertellen in Willem Junior het verhaal van Willem van Oranje. Wie was hij en waarom is hij zo belangrijk voor Nederland geweest? Dat zijn vragen die in de educatieve muzikale geschiedenisvoorstelling worden beantwoord. Een voorstelling die voor de twee acteurs veel schakelen en veel verkleden betekent want slechts met z’n tweeën zetten ze het verhaal op de planken.

Via een app terug in de tijd

Luuk en Merijn spelen de vrienden Willem en Jan die via een magische app teruggaan in de tijd en daar kennismaken met Willem van Oranje en zijn tijdgenoten. En alle rollen worden door Luuk en Merijn gespeeld. “Dat is inderdaad een behoorlijke uitdaging om zo vaak van rol te switchen”, bevestigt Merijn. “Soms moet ik in tien minuten tijd wel drie verschillende rollen spelen. Dus je moet continue scherp zijn.” Dat switchen kan soms alleen een ander accent of een kraag of een hoed zijn, en een ander personage is geboren.

1 personage in 4 leeftijden

Dat steeds wisselen geldt ook voor Luuk. Hij kruipt onder andere in de huid van Willem van Oranje maar dan wel de Willem in vier verschillende leeftijden. “Die verschillende leeftijd laat ik zien door een onderdeel van het kostuum. De 12-jarige Willem draagt een baret, de 20-jarige Willem heeft een keppeltje, de 33-jarige Willem heeft een kraag en als ik een ringbaard draag dan ben ik 50 jaar”, legt hij uit. Volgens de acteur zijn deze verschillende duidelijk en behoeven maar af en toe uitleg.

Leuke voorstelling

Behalve de snelheid in het verkleden en wisselen van personages is de voorstelling volgens Merijn en Luuk vooral ontzettend leuk. “Er zit ontzettend veel humor in en het stuk is erg goed geschreven. Hierdoor neem je de toeschouwers heel snel mee in het verhaal”, zegt Merijn. “En het is speels en er zit heel veel vaart in de voorstelling”, vult Luuk aan. “Hierdoor kunnen we een historisch verhaal toch op een leuke manier brengen.”

Geschreven voor scholen

De muzikale geschiedenisvoorstelling Willem Junior is een jeugdvoorstelling die in de theaters wordt gespeeld maar ook als schoolvoorstelling wordt aangeboden. De doelgroep van de voorstelling is 8 tot 12 jaar. “Ik vind het de grootste uitdaging om het ook voor deze doelgroep leuken interessant te houden”, vindt Luuk. “Dit is een groep die wellicht minder interesse heeft in theater. En dat is natuurlijk enorm jammer want theater is niet alleen leuk maar het verrijkt je leven.” Ook Merijn vindt de jonge doelgroep een uitdagende leeftijd om voor te spelen. “Bij kinderen en tieners weet je dat de spanningsboog niet heel hoog is, dus daar moet je wel je best voor doen maar het is ook een doelgroep die, als je ze weet te raken, ook helemaal opgaan in het verhaal en de realiteit vergeten”, zegt hij. De twee acteurs zijn eensgezind: “Door de humor, interactie en het goed geschreven verhaal is dat ook weer heel goed te doen.”

Kan niet zonder muziek

Uiteraard ontbreekt de muziek niet in de voorstelling. Ook met de composities zijn de acteurs heel blij. “Het is een beetje poprock, up tempo maar ook ballads. Echt uitdagend om te zingen”, zegt Luuk. “Het mooie aan de muziek vind ik dat het live is ingespeeld waardoor je een mooie volle klank krijgt en geen computergeluid”, zegt Merijn. “Het is ook echt energieke muziek en dat geldt eigenlijk voor de hele voorstelling.”

Willem Junior

De voorstelling Willem Junior is vanaf 25 september te zien in theater in het hele land. Op 20 november is de voorstelling om 14.00 uur te zien in Theater Harderwijk.  Meer informatie en kaarten zijn verkrijgbaar via www.willemjunior.nl

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen