Rellen om te rellen in heel Nederland

Foto: ©Maximaal Sales

De avondklok – ingesteld om de veroorzaker van de pandemie, het SARS-CoV-2 virus,  eronder te krijgen – heeft Nederland een andere kant van haar inwoners laten zien. Op andere plaatsen is hier veel aandacht aan besteed; de social media springen zo wat het mobiel uit en de journaal diensten kunnen het bijna niet meer bij houden. Even niets te melden over het virus, behalve dat logistiek gezien de vaccinatie weer in de problemen is gekomen en alle kanten rammelt.

Maandagmiddag kwamen er plotseling meldingen via Whatsapp binnen, dat vriendinnen elkaar waarschuwden over mogelijk rellen bij de Boni in Harderwijk. En natuurlijk werden nog meer vriendinnen gewaarschuwd en de boodschappen doorgestuurd.

Op de site van Harderwijk Nieuws was – iets later – het nieuws te lezen dat er berichten via Snapchat en Telegram werden geplaatst waarin opgeroepen werd tot rellen en om de Boni in het winkelcentrum Stadsdennen te bestormen. Het moet toch echt niet gekker worden.

Natuurlijk ga je er rekening mee houden, dat het mogelijk geen fakenews is en dat er toch wat gaat gebeuren, dus alle sensoren aan en luisteren of je geluiden van het winkelcentrum hoort komen, tenslotte woon je dicht genoeg bij. Maar niets gehoord, geen rellende personen, geen glas dat sneuvelde, geen vuurwerk en zelfs geen politie auto’s. Qua vuurwerk is het dus beduidend anders gegaan dan op oudjaarsavond.

Het winkelcentrum is rond 18.00 uur gesloten, een noodbevel was uitgevaardigd en de politie bleef in de buurt. Politie kon alleen melden dat er nogal wat auto’s rondreden op de Vondellaan, maar daar is het op maandag dan bij gebleven. Zal het ook zo blijven?

Maar is dit nu Nederland, is het nu hier waar het om draait? Rellen om te rellen? Is dat nu de manier om de avonden door te komen? Dacht het eigenlijk van niet. Zo zijn we het niet gewend in Nederland. Natuurlijk zijn we met z’n allen Corona-moe, ja ook ik, alhoewel ik graag thuis werk, maar aan dat vervelende mondkapje ben ik ook nog steeds niet gewend. Maar daarvoor ga je toch niet lopen rellen; is een ieder nog wel goed bij het hoofd, kan je zomaar ineens afvragen.

Burgemeesters en de minister van Justitie denken er toch wel een beetje anders over. Op de tv was het zelfs te horen, dat burgemeesters woorden gebruikten als ‘randdebielen’ en als dat gaat gebeuren, dan kan Nederland begrijpen dat ze pissed-off zijn. Men is gewaarschuwd. En dat is ook niet vreemd ook, als men de ravage ziet van drie dagen avondklok. Winkels geplunderd, de pui van station Eindhoven zowat vernietigd, auto’s in de brand, lantaarnpalen en bushokjes kunnen bij het grofvuil en ga zo maar door. Ongelofelijk !

Blijft nog één belangrijke vraag vooralsnog onbeantwoord en dat is, hoe kon het gebeuren dat op vele plaatsen op dezelfde tijd rellen uit zijn gebroken. Als je er als – onbekend met de materie –  buitenstaander naar kijkt, lijkt het er net op, of dat het van te voren gepland is en dat er coördinatie tussen de steden zou moeten zitten. Hoe kan het in deze dagen zijn dat er plotseling in vele steden berichten rondgaan van samenkomsten, aanvallen, vuurwerk, aanvallen op de politie, zonder dat er afspraken zullen zijn tussen de bijeenkomsten in de verschillende steden?

Gevoelsmatig zou ik zeggen dat er ergens een landelijk groep van een weinig mensen zit, die via bepaalde sites op bijvoorbeeld Snapchat en Telegram, en misschien nog op andere donkere sites, elkaar op de hoogte houden, maar zeker de volgers in de straten aan kan sturen. De vraag is of deze mensen te vinden zijn.

Misschien wordt vervolgd.

KhamakarPress

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen