Buurtteam veilig Houtkamp neemt AED in gebruik 

Foto: Still YouTube Buurtteam Houtkamp

Buurtteam Houtkamp bestaat ruim een jaar. Een klein buurtteam met een aantal straten, maar daardoor ook efficiënt. Zij genieten inmiddels een grote bekendheid in de buurt.

Buurtteam Houtkamp

De mannen van het eerste uur: Gert Hannessen, Herman Kost en Jeffrey Moes (sinds kort versterkt door Marijke Boonstra) hebben door hun persoonlijke benadering in korte tijd veel mensen in de buurt bereikt en een leuk actief team om zich heen verzameld. Sinds de oprichting is in korte tijd veel uitgevoerd in de buurt. Op donderdag is een AED geplaatst, in samenwerking met buren van basisschool de Veste, wijkontmoetingscentrum Stad (ZorgDat) en sporthal de Sypel. Wethouder Marcel Companjen was bij dit belangrijke moment aanwezig. De AED is 24/7 beschikbaar en hangt aan de Houtkamp nummer 6.

AED

Ieder jaar krijgen 35.000 mensen een hartinfarct. 70% daarvan gebeurt thuis. Het is van het grootste belang dat zij binnen 6 minuten gereanimeerd worden. De aanrijdtijd van ambulances is daarvoor te lang. Daarom is het zo belangrijk dat er voldoende AED’s beschikbaar zijn en mensen die ze kunnen bedienen.

Hoe werkt het?

Iemand wordt onwel en 112 wordt gebeld. De centralist stelt vast dat het gaat om een mogelijke hartstilstand. Er wordt een ambulance gestuurd. Tegelijkertijd worden aangesloten burgerhulpverleners opgeroepen om een AED op te halen, naar het slachtoffer te gaan en te gaan reanimeren totdat de ambulance er is.

Over het buurtteam Houtkamp

Sinds de oprichting heeft het buurtteam Houtkamp in korte tijd veel uitgevoerd. Zo zetten zij een buurt-whatsapp-groep-veiligheid op. In samenwerking met Uwoon werden de donkere achterpaden voorzien van verlichting. Ook voerden zij gesprekken over het breng- en haalverkeer bij basisschool de Veste, waarbij de wijkagent en de wijkboa van stadstoezicht betrokken werden.

Gezellige en nuttige activiteiten

Gezellige buurtbijeenkomsten zoals een BBQ, een bingo en buurtborrel waren er ook. In januari was de strooizoutactie waarbij er zakjes strooizout werden uitgedeeld. Dit onder het motto ‘maak uw eigen stoep en dat van uw buren sneeuwvrij en veilig’.

Wij-gevoel

Het mooiste signaal dat wijkmanager Bram Oudejans kreeg is dat binnen een jaar iedereen in de Houtkamp elkaar heeft leren kennen. Er samen dingen zijn georganiseerd en een Wij-gevoel is ontstaan. Mensen kennen, helpen en groeten elkaar en daarmee is het gewoon veel prettiger wonen.

Harderwijk zijn wij Samen

Onder het motto ‘Harderwijk zijn wij samen’ werkt de gemeente met haar inwoners graag samen aan een prettige leefomgeving in Harderwijk en Hierden. Het is belangrijk dat inwoners prettig en veilig wonen in hun wijk of buurt.

Een aangename leefomgeving maken we immers met elkaar. Als mensen elkaar beter kennen, kijken zij ook meer naar elkaar om. Wijkbewoners hebben zelf het beste zicht op wat er speelt in de eigen straat, buurt of wijk.

Hebt u goede ideeën, ziet u kansen, ervaart u knelpunten in uw wijk? Of wilt u zich inzetten voor uw straat, buurt of wijk? Neem dan contact op met uw wijkmanager via de pagina Wijkmanagers. U kunt ook meedenken en meedoen op onlinestadsgesprek.harderwijk.nl. Harderwijk zijn wij Samen!

 

'

Reacties

article
100886
Buurtteam Houtkamp heeft AED
Buurtteam Houtkamp bestaat ruim een jaar. Een klein buurtteam met een aantal straten, maar daardoor
https://harderwijk.nieuws.nl/gemeente/100886/buurtteam-veilig-houtkamp-neemt-aed-in-gebruik/
2019-04-12T10:36:10+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/138/2019/04/12103050/AED-Houtkamp-buurtteam-sTill-YouTube.jpg
Gemeente, Nieuws