Odensehuis voor mensen met dementie opent de deuren

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Wethouder Gert Jan van Noort en vrijwilliger Riet van der Vegt openen op maandag 20 september samen het Odensehuis in Harderwijk. Het Odensehuis is een inloophuis in wijkontmoetingscentrum De Aanleg waar mensen met (beginnende) dementie en geheugenproblemen, hun mantelzorgers, familie en vrienden terecht kunnen.

Odensehuis voor mensen met dementie

Ze bieden er informatie, activiteiten en een luisterend oor en de kwaliteit van leven staat er centraal. Het Odensehuis is, vanaf 27 september, iedere maandagmiddag van half twee tot half vijf geopend. Wethouder Gert Jan van Noort is blij met de start. “Geweldig dat de deuren opengaan en mooi dat het een plek in De Aanleg heeft gekregen! Het Odensehuis staat symbool voor de menselijke maat in de dementiezorg. Onze gezamenlijke visie daarbij is dat het gaat om het geluk en het welbevinden van de mensen. Dit huis is laagdrempelig, helpt mensen verder en de gemeente Harderwijk steunt dit project daarom van harte. Veel inwoners van onze stad krijgen met dementie te maken, daarom is het zo belangrijk dat dit is gerealiseerd.”

Zelfstandig functioneren

Het streven is dat mensen met dementie zo lang mogelijk met ondersteuning van mantelzorgers, familie en vrienden zelfstandig kunnen functioneren. Projectleider Anneke Vegter: ”We willen mensen perspectief bieden, bijvoorbeeld door hen te stimuleren hun vaardigheden en kwaliteiten opnieuw te ontdekken en te benutten om waardig in de samenleving mee te blijven doen.” Voor het bezoeken van het Odensehuis in Harderwijk is geen medische indicatie nodig. Ook wanneer er bijvoorbeeld twijfels zijn over het geheugen kan iemand er terecht. Het Odensehuis start met steun van de gemeente onder de vlag van Zorgdat. Op termijn zal het als zelfstandige stichting functioneren.

Dementievriendelijke gemeente

Iedereen kan in zijn of haar omgeving te maken krijgen met dementie. Harderwijk wil een dementievriendelijk gemeente zijn en helpen om de kwaliteit van leven van mensen met dementie te verbeteren. “Het Odensehuis is daarin een belangrijke stap”, aldus wethouder Gert Jan van Noort.

Reacties

Cookieinstellingen