Aanpak van mensenhandel

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Het college van B&W heeft de aanpak tegen activiteiten rondom mensenhandel vastgesteld. Met die vaststelling draagt het college als gemeentebestuur uit dat voor mensenhandel in onze gemeenten geen plaats is. Mensenhandel is een probleem dat impactvol is en vaak onzichtbaar.

Mensenhandel

Onder mensenhandel – een vorm van ondermijning – vallen onder andere seksuele uitbuiting en arbeidsuitbuiting. Bijvoorbeeld kwetsbare jongeren die gedwongen worden om drugs te vervoeren of om diefstallen te plegen. Maar ook loverboypraktijken en gedwongen prostitutie vallen onder mensenhandel. En arbeidsmigranten die onder extreem slechte omstandigheden hun werk moeten doen.

Aanpak

De aanpak is gericht op voorkomen, signaleren, aanpakken en verstoren van crimineel bedrijfsproces en zorg & opvang. Onderdeel van die aanpak is een zogenaamde aandachtsfunctionaris, die de aanpak coördineert en aanjaagt. De aanpak bestaat naast de werkzaamheden die al gedaan worden, zoals voorlichting op scholen over seksuele uitbuiting, voorlichting aan arbeidsmigranten, maar ook de inzet van meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.  Jaarlijks worden in Nederland zo’n 6000 mensen het slachtoffer van mensenhandel. De vrees is dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Slachtoffers melden zich zelden zelf en velen wéten niet eens dat ze slachtoffer van mensenhandelaren zijn.

Vermoeden?

Is er een vermoeden van praktijken of omstandigheden die te maken kunnen hebben met mensenhandel, dan kan dit altijd gemeld worden bij het team mensenhandel van de politie (AVIM) op 0900 -8844. Of bij Meld Misdaad Anoniem op 0800 – 7000.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen