Aanslag gemeentelijke belastingen 2023

Foto: ©Canva/MAximaal Sales

Binnenkort ontvangt u de aanslag gemeentelijke belastingen van Meerinzicht. Meerinzicht is de samenwerking van de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde. Meerinzicht verstuurt de belastingaanslag via de post of via de Berichtenbox van Mijn Overheid.

WOZ-beschikkingen en belastingen

Op het aanslagbiljet vindt u de WOZ-beschikking en één of meer van de volgende aanslagen:

  • onroerende-zaakbelastingen;
  • afvalstoffenheffing vastrecht (verzamelcontainer);
  • afvalstoffenheffing vastrecht Diftar;
  • riool- en waterzorgheffing;
  • hondenbelasting;
  • begraafplaatsrechten;
  • reclamebelasting.

Alle informatie en de tarieven van de gemeentelijke belastingen vindt u op www.meerinzicht.nl/belastingen.

De WOZ-waarde

De heffingsambtenaar heeft voor alle onroerende zaken, grond en gebouwen, de WOZ-waarde bepaald. Hiervan ontvangt u een beschikking. De WOZ-waarde voor 2023 is bepaald naar het waardepeil van 1 januari 2022. Dit gebeurt door te vergelijken met woningen die rond die periode zijn verkocht. In het afgelopen jaar is de waarde van woningen in Harderwijk gestegen. Dit past bij het landelijke beeld. Daarbij zijn wel verschillen per marktsegment, wijk en type woning. Met de waarde op uw WOZ-beschikking wordt de aanslag onroerendezaakbelastingen berekend. Maar ook het waterschap en de belastingdienst maken hier gebruik van. Via www.meerinzicht.nl/belastingbalie kunt u uw taxatieverslag inzien. U hebt hiervoor DigiD nodig.

Niet eens met hoogte WOZ-waarde: maak informeel bezwaar

Wij hebben de WOZ-waarde zo zorgvuldig mogelijk vastgesteld. Als u denkt dat de WOZ-waarde te hoog is bepaald, dan horen wij dit graag. U kunt daarvoor vanaf 9.00 uur tot 13.00 uur telefonisch contact opnemen met de gemeente Harderwijk, telefoonnummer 0341 411 911. Ook kunt u gebruik maken van het contactformulier op de website van Meerinzicht, www.meerinzicht.nl/woz. U krijgt dan binnen vijf werkdagen een reactie van ons.

Betalen

Betalen kan op meerdere manieren. Als u een automatische incasso heeft afgegeven of afgeeft voor de eerste afschrijving in maart, dan wordt het aanslagbedrag in 10 maandelijkse termijnen afgeschreven. Heeft u dit niet gedaan dan moet u de aanslag voor de vervaldatum (30 april 2023) betalen. Het rekeningnummer van de gemeente Harderwijk is NL04 BNGH 0285037692. U kunt ook betalen met de QR-code op de aanslag.

Riool- en waterzorgheffing

De tarieven voor 2023 voor woningen stijgen ten opzichte van 2022 met € 2,50: voor woningen is het tarief van 2023 € 147,25. Voor de niet-woningen stijgt het bedrag van vorig jaar met € 1,00 tot een tarief van € 242,00 in 2023.

Afvalstoffenheffing

Per 1-1-2022 geldt de strategie ‘Van Afval Naar Grondstof’ (VANG) in Harderwijk. Dit betekent dat u naast een vast belastingtarief, een variabel tarief voor het aanbieden van restafval betaalt. U betaalt per keer dat u uw grijze container aan de weg zet of uw restafval via een afvalpas in de ondergrondse container doet. Meer informatie over VANG vindt u op www.afvalharderwijk.nl.

Op uw aanslag staan twee bedragen. U betaalt dit jaar het vaste belastingtarief voor 2023 en het variabele tarief voor uw ledigingen in 2022. Dit laatste omdat we nu pas weten hoe vaak u uw container voor restafval in 2022 heeft aangeboden. De tarieven voor 2023 zijn als volgt:

Vast belastingtarief per belastingjaar per perceel:
– éénpersoonshuishoudens                € 118,00
– meerpersoonshuishoudens  € 148,00

Variabel belastingtarief per perceel:
– restafval per lediging van 140 liter container       € 4,50
– restafval per lediging van 240 liter container       € 8,00
– ontgrendelen van een ondergrondse container voor restafval met afvalpas: € 1,60

Heeft u geen eigen grijze container of afvalpas? Dan betaalt u alleen een vast tarief.
Dit tarief is gebaseerd op een gemiddeld aantal aanbiedingen van restafval. In 2023 is het tarief voor een eenpersoonshuishouden € 283,55 en voor een meerpersoonshuishouden € 384,65.

Heeft u vragen over het soort container of hoe vaak deze geleegd is? Kijk dan in de Afvalwijzer App, of bel met het servicenummer van Aconov via 0800 222 4 111.

Geen papieren aanslag meer

Heeft u zich aangemeld op www.mijnoverheid.nl? Dan krijgt u vanaf nu geen aanslag meer op papier. Als u zich nog niet voor deze digitale dienstverlening heeft aangemeld, dan kunt u dit alsnog doen via www.mijnoverheid.nl. Vul daar het juiste e-mailadres in, én vergeet niet aan te vinken dat u de post digitaal wilt ontvangen.

Soms kunt u kwijtschelding aanvragen

In bepaalde gevallen kunt u (gedeeltelijke) kwijtschelding krijgen voor de aanslagen afvalstoffenheffing, Diftar en riool- en waterzorgheffing. Hoe u dit aanvraagt, staat vermeld op de achterkant van het aanslagbiljet. Heeft u vorig jaar al kwijtschelding gekregen? Dan hebben wij al bekeken of u hier weer recht op heeft. Mocht u ook dit jaar weer recht hebben op kwijtschelding, dan hoeft u geen aanvraag meer te doen; de kwijtschelding staat al op uw aanslagbiljet. Kijk voor meer informatie over kwijtschelding op www.meerinzicht.nl/belastingbalie.

Bekijk meer informatie over uw aanslag

U kunt uw aanslag(en) en eventuele taxatieverslag(en) bekijken op www.meerinzicht/belastingbalie. U logt hier in met uw DigiD. Als bedrijf of maatschappelijke instelling kunt u inloggen met e-herkenning. U kunt het ook schriftelijk opvragen bij de heffingsambtenaar van Meerinzicht, postbus 1201, 3840 BE Harderwijk. Meld hierbij uw naam, adres, woonplaats, e-mailadres en het aanslagnummer.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen