Onderzoek naar toegankelijke verkiezingen in Harderwijk

Foto: ©Canva

Gemeente Harderwijk wil onderzoeken hoe toegankelijk de stembureaus zijn en wat er eventueel beter of anders kan. Hiervoor heeft de gemeente informatie nodig van de bezoekers van het stembureau.

Meewerken?

Bij de landelijke verkiezingen, op woensdag 22 november, liggen er bij ieder stembureau in Harderwijk flyers met informatie hoe inwoners kunnen meewerken aan het onderzoek. Het stemrecht is één van de belangrijkste grondrechten en is de kern van onze democratie. Bijna jaarlijks vinden er verkiezingen plaats (gemeentelijk, provinciaal, landelijk, waterschap, Europees). Gemeente Harderwijk vindt het belangrijk dat het voor iedere inwoner eenvoudig is om een stembureau te bezoeken en een stem uit te brengen.

Reden onderzoek

De gemeente moet bij het organiseren van verkiezingen ervoor zorgen dat de stembureaus toegankelijk zijn. In de gemeente Harderwijk voldoen bijna alle stembureaus aan de wettelijke eisen. De uitzondering is het stembureau op het station. De gemeente wil nu onderzoeken of er, ondanks dat er voldaan wordt aan de wettelijke eisen, nog inwoners zijn die problemen ervaren bij het bezoeken van een stembureau.

Wat zijn de behoeften?

Om goed aan te sluiten bij de behoeften van de Harderwijkers en Hierdenaren, wil gemeente Harderwijk hierover met inwoners in gesprek gaan. Inwoners die ongemak of moeite ervaren bij het stemmen, kunnen zich aanmelden via [email protected]. Begin 2024 vindt er een aantal bijeenkomsten plaats onder leiding van stichting Accessibility. Inwoners kunnen tijdens deze bijeenkomsten hun ervaringen delen.

Verbeteren van inclusie

De gemeente heeft in haar Verbeteragenda Inclusie voor 2023-2026 onder andere opgenomen dat zij hecht aan haar voorbeeldfunctie. Stap voor stap wil zij de toegankelijkheid van haar informatie, dienstverlening en eigen organisatie vergroten. Dit onderzoek is één van de stappen op weg naar een betere toegankelijkheid voor alle inwoners van Harderwijk en Hierden.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen