Onderscheidingen voor Harderwijkse helden

Foto: ©HNN

Op vrijdag 24 november, Nationale Heldendag, reikte burgemeester Jeroen Joon een aantal bijzondere onderscheidingen uit. Vier inwoners van Harderwijk en Hierden werden in het Huis van de Stad geëerd vanwege hun rol bij een woningbrand aan de Parallelweg in Hierden, op 16 april 2023.

Vier inwoners geëerd

De heer Ben Bruins ontving een Koninklijke onderscheiding: de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in Brons. Hij is met gevaar voor eigen leven het brandende huis ingegaan en wist een bewoonster er veilig uit te halen.

De heer Gerard Kok ontving de bronzen legpenning en het loffelijk getuigschrift van het Carnegie Heldenfonds. Ook hij ging met gevaar voor eigen leven het huis binnen om de bewoonster te zoeken.

Mevrouw Petra Kok-Klaassen ontving een dankbetuiging van het Carnegie Heldenfonds, omdat ze ervoor zorgde dat een van de bewoners niet terug de woning in ging om zijn echtgenote te zoeken.

Mevrouw Petra Drost-De Ruiter ontving een dankbetuiging van het Carnegie Heldenfonds voor de belangrijke rol die zij speelde, net na het uitbreken van de brand.

Tot slot bedankte de burgemeester ook de hulpdiensten voor hun inzet bij deze brand.

Nationalen Heldendag. Wat is dat precies?

Nationale Heldendag is een gelegenheid in Nederland waarbij mensen die met gevaar voor eigen leven of gezondheid het leven van een ander hebben gered, worden geëerd. Deze dag wordt in sommige landen gevierd om landgenoten te eren die heldendaden hebben verricht. Tijdens de Nationale Heldendag worden speciale programma’s uitgezonden zoals ‘Tijd voor MAX’ op NPO 1, waarbij aandacht wordt besteed aan de helden en hun daden. Het initiatief voor deze dag komt van het Carnegie Heldenfonds, die als doel heeft goed burgerschap te belonen en publieke erkenning te geven aan diegenen die een heldendaad hebben verricht.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen