Hittestress: hoe houdt u uw huis (en hoofd) koel?

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Veel mensen vinden het heerlijk als het lekker warm is. Maar als de temperatuur een langere tijd boven de 25 graden is, kan dit minder fijne gevolgen hebben. Door klimaatverandering krijgen we te maken met langere periodes van droogte en hittegolven met hogere piektemperaturen. In steden koelt het ‘s nachts zelfs nog minder af. Hitte heeft invloed op onze gezondheid. De gemiddelde stijging van de temperatuur leidt tot meer gezondheidsklachten, zoals allergieën, luchtwegaandoeningen door slechte luchtkwaliteit, huidkanker en mentale problemen. Hoe ga je duurzaam met je leven om?

Plant een boom voor een koele tuin!

Bomen hebben nut en noodzaak bij hitte. Wist u dat een boom in de tuin goed kan helpen tegen de hitte? Een boom biedt niet alleen schaduw, maar zorgt ook voor verdamping. Een grote volwassen boom kan een gebouw net zo goed koelen als 10 airco’s! In uw (stads)tuin is een kleine boom ook een mooie toevoeging. Op warme dagen kunt u lekker in de schaduw zitten. Daarnaast biedt het een fijne plek voor veel insecten en vogels en ziet het er prachtig uit als de boom in bloei staat.

Wilt u een boom planten? Per boom kunt u € 35,00 subsidie krijgen! Ga naar duurzaaminharderwijk.nl/stimuleringsregeling.

Gevolgen van de warmte voor de mens

In (extreem) warme periodes krijgen mensen het benauwd of zijn ze sneller moe. Vooral ouderen, jonge kinderen en mensen die te zwaar of ziek zijn, ervaren vaker klachten in een hete periode.

Zo bereidt u uzelf voor op de hitte:

  • Groene maatregelen in en om uw huis en tuin: bomen voor meer schaduw en zonwering voor minder warmte in huis.
  • Zorg goed voor uzelf én anderen als het warm is. Drink voldoende, bescherm uw huid tegen de zon en smeer voldoende zonnebrand.
  • Let op alarmerende signalen van oververhitting of uitdroging.

Ga voor meer informatie en checklists naar www.ggdnog.nl/hitte.

Starten met het vergroenen van uw tuin?

Wilt u ook een mooie groene tuin met bloemen, vogels en meer koele plekken, maar weet u niet hoe u moet beginnen? Ga dan gratis in gesprek met een tuincoach. Een tuincoach kan tips geven over bijvoorbeeld hoe u regenwater kunt opvangen, welke planten en bloemen geschikt zijn voor uw tuin of balkon en hoe het voor dieren en insecten een fijne plek wordt. Vraag een adviesgesprek aan via www.duurzaamheidsloketnoordveluwe.nl.

Netwerk voor vergroenen opgericht, sluit aan!

Wilt u een steentje of liever gezegd een plantje bijdragen aan een groene(re) wijk? Bent u enthousiast en/of actief in de buurt en wilt u uw omgeving graag enthousiasmeren? Meld u dan aan voor ons netwerk via [email protected]. Binnenkort organiseren we een bijeenkomst om meer uit te leggen. Het verplicht u tot niks! Duurzaam in Harderwijk is een uitgave van de gemeente Harderwijk. Met deze uitgave willen we huurders en huiseigenaren in Harderwijk inspireren om aan de slag te gaan met het verduurzamen van huis en tuin. Heeft u vragen over deze uitgave? Neem dan contact met ons op via [email protected].

Wist u dat er subsidie is voor veel groene maatregelen?

Het klimaat verandert: het wordt natter, droger en heter. Dat heeft invloed op de mens, dier en natuur.

Kijk op dit overzicht waarvoor u een financiële vergoeding kunt aanvragen.

Overzicht subsidies

Maatregelen Bedrag
1. Regenton, -zuil en/of schutting € 40 per ton / € 50 per segment/zuil
2. Planten van bomen en of heesters € 35 per boom / € 5 per heester
3. Vergroenen (ontstenen) € 10 per m²
4. Aanleggen groen dak € 40 – 100 per m²
5. Aanleggen groene gevel € 30 per m² met klimplanten in de vaste grond / € 60 per m² voor groengevel met substraat
6. Niet groene erfscheiding vervangen met groene afscheiding 25% van de subsidiabele kosten
7. Afkoppelen van hemelwater zonder voorziening voor berging en/of infiltratie € 80
8. Afkoppelen van hemelwater met voorziening voor berging en/of infiltratie € 30 per 100 liter inhoud bij infiltratiekratten / € 100 per m³ verwijderde grond bij een infiltratieveld
9. Afkoppelen verhard oppervlakte >250 m² € 6 per m² afgekoppeld oppervlak
10. Installatie voor nuttige toepassing van hemelwater 50% van de subsidiabele kosten
11. Binnen/buiten zonwering of vervangen ramen door hittewerend glas (in een zonbelaste gevel) 50% van de subsidiabele kosten
12. Voor bedrijven: Realiseren van een klimaatadaptieve / biodiverse verblijfsplek voor medewerkers 50% van de subsidiabele kosten
13. Voor bedrijven: Beplanting van grasstroken en eigen bermen (meer soorten en lagen groen) 50% van de subsidiabele kosten
14. Collectiviteitsbonus vanaf 3 verschillende adressen Verhoging vergoeding subsidiabele kosten met 25%, Maximaal € 10.000

Ga voor meer info en subsidieaanvragen naar www.duurzaaminharderwijk.nl/stimuleringsregeling of scan de QR-code. Kijk voor meer informatie op www.duurzaaminharderwijk.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen