Onderzoek Rekenkamer naar participatie in Ermelo en Harderwijk

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

De Rekenkamer Ermelo-Harderwijk heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar de participatie van inwoners, organisaties en bedrijven in de gemeenten Ermelo en Harderwijk. Dit onderzoek richtte zich op hoe deze participatie wordt vormgegeven en wat de effecten zijn op de besluitvorming. Uit het onderzoek is gebleken dat er zowel positieve als negatieve punten zijn. Participatie is essentieel voor een goed functionerende gemeente en daarom is het belangrijk om te kijken naar wat er goed gaat en wat er beter kan.

Participatiebeleid onderzocht

Het onderzoek van de Rekenkamer richtte zich op zowel inwonersparticipatie als overheidsparticipatie. Bij inwonersparticipatie worden inwoners en andere belanghebbenden betrokken bij het maken van beleid en besluiten. Overheidsparticipatie betekent dat de gemeente actief initiatieven van inwoners ondersteunt. Het doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in hoe participatie daadwerkelijk plaatsvindt in de praktijk, en of het participatiebeleid doelmatig is. Uit het onderzoek blijkt dat het participatiebeleid in Ermelo recent is geactualiseerd en daardoor een breed en levendig beleid is. De gemeenteraad van Ermelo toont zich betrokken bij participatieprocessen, maar er is geen duidelijk overzicht van hoe de participatie door de gemeente wordt ingevuld en wat de meerwaarde ervan is. Dit belemmert de raad in het goed uitvoeren van hun controlerende rol. In Harderwijk is geconcludeerd dat het college weinig gestructureerd uitvoering geeft aan het participatiebeleid en dat de raad weinig gerichte sturing heeft gegeven aan de ontwikkeling hiervan.

Behoefte aan verbetering

Het rapport over participatie in Harderwijk laat zien dat er veel werk aan de winkel is. De afgelopen jaren heeft de gemeenteraad geen gerichte sturing gegeven aan het participatiebeleid. Hierdoor is het beleid minder effectief dan zou kunnen. Het rapport benadrukt de noodzaak van een gestructureerde aanpak en een betere sturing vanuit de gemeenteraad. In Ermelo zijn verschillende raadsleden van mening dat het participatiebeleid regelmatig geëvalueerd en indien nodig aangepast moet worden. Hoewel de betrokkenheid bij de participatieprocessen hoog is, ontbreekt een duidelijk overzicht van de manier waarop participatie wordt ingevuld en de meerwaarde ervan. Dit maakt het moeilijker voor de raad om hun controlerende rol goed uit te voeren en te zorgen dat het participatiebeleid optimaal functioneert.

Toekomstige stappen

De resultaten van het onderzoek zijn samengevat in de rapporten ‘Participatie in Ermelo’ en ‘Participatie in Harderwijk’. Deze rapporten zullen binnenkort op de websites van de gemeenten te vinden zijn. Het is nu aan het college en de raad om te besluiten of zij de aanbevelingen uit de rapporten willen overnemen en welke acties zij daaraan willen verbinden. Het belang van participatie kan niet genoeg benadrukt worden. Het zorgt ervoor dat inwoners en andere belanghebbenden betrokken worden bij het beleid en de besluitvorming, wat kan leiden tot beter beleid en meer draagvlak. Met de resultaten van dit onderzoek hebben Ermelo en Harderwijk nu de kans om hun participatiebeleid te verbeteren en zo de betrokkenheid van hun inwoners te vergroten. Participatie is een sleutelwoord voor een goed functionerende lokale democratie en daarom moet er constant aandacht zijn voor hoe dit beleid in de praktijk wordt gebracht en verbeterd.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen