Harderwijk op visite in Bergum

Foto: Gemeente Harderwijk

Op de locatie kregen de aanwezigen een toelichting van de locatiemanager en een rondleiding over het AZC. Ook was er gelegenheid tot het spreken van de medewerkers van het AZC. Het doel was om een indruk te krijgen over hoe een AZC is ingericht en werkt. Het bezoek gaf veel duidelijkheid over het AZC en de werkwijze van het COA. Het centrum is sinds 2000 actief en heeft daardoor veel ervaring met de opvang van vluchtelingen. Het gemeentebestuur en genodigden uit Harderwijk op visite in Bergum.

Het COA heeft de afgelopen maanden het AZC uitgebreid om plaats te bieden aan noodopvang voor 200 vluchtelingen. Op dit moment wonen totaal 700 mensen op de opvanglocatie. Het gebouw in Bergum bestaat onder andere uit woongebouwen van twee verdiepingen. De plannen voor de ruimtelijke inrichting van Kranenburg-Noord verschillen daar niet veel van, er komen vijf woongebouwen van twee verdiepingen. Per gebouw komen 160 asielzoekers te wonen. Op het terrein in Bergum is een kantoor van GGD en Vluchtelingenwerk gevestigd voor onder andere begeleiding bij huiswerk.

De medewerkers van het COA besteden veel aandacht aan het zelfstandig uitvoeren van de dagelijkse activiteiten, zoals koken, boodschappen doen en de taal leren. In Bergum zijn vrijwilligers, welzijnsorganisaties en sportverenigingen actief bij het begeleiden van activiteiten. Inwoners hebben samen met het COA een burendag georganiseerd voor de vluchtelingen.

Veiligheid was ook één van de besproken onderwerpen tijdens het bezoek. In Bergum is beveiliging vanuit het COA op het terrein aanwezig en er is een goede samenwerking tussen wijkagenten en beveiligers. In Harderwijk staat veiligheid ook centraal. De komende maanden worden meerdere aanvullende veiligheidsmaatregelen getroffen, zoals extra verlichting, snoeien van bomen en struiken en het beschikbaar maken van een wijkagent. Als het AZC straks is geopend, is er 24 uur per dag beveiliging aanwezig op de locatie.

De algemene indruk van het bezoek aan de opvanglocatie is positief. Het AZC wordt door de dorpsbewoners van Bergum gezien als een onderdeel van het dorp. De bewoners van de opvanglocatie doen actief mee in het dorp door naar de kerk of moskee te gaan en lid te worden van een voetbalvereniging.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen