Burgernet ingezet voor snelle opsporing

Foto: Wikimedia/Public Domain
Het aantal deelnemers aan Burgernet groeit nog steeds. De teller stond voor de gemeente Harderwijk en Hierden op 1 januari 2016 op 5.673 deelnemers en dat zijn er ruim 400 meer dan een jaar geleden.
Burgernet

Wat is het?

Burgernet wordt ingezet om vermiste of verdachte personen snel op te kunnen sporen. Hoe meer mensen deelnemen aan Burgernet hoe sneller personen gevonden kunnen worden. Uit onderzoek komt naar voren dat de inzet van Burgernet een positieve bijdrage levert aan de opsporing van vermiste personen. Bent u nog geen Burgernetdeelnemer? U kunt zich aanmelden via deze website. Hier vindt u ook meer informatie.

Burgernet werkt

Dat Burgernet werkt blijkt uit de cijfers van het Jaarverslag Burgernet van de politie Oost-Nederland. In de regio Noord en Oost Gelderland werd in 2015 17 procent van de burgernetacties succesvol afgerond en dat is voor 100 procent te danken aan de informatie van Burgernetters. Nog eens 62 procent van de burgernetacties worden opgelost door Burgernetters die belangrijke informatie leverden waarop de politie verder onderzoek kon doen of door informatie buiten Burgernet om. Slechts 20 procent van de Burgernetacties leverden niets op.

Uit cijfers van de politie blijkt dat Burgernet in de regio Noord en Oost Gelderland met name werd ingezet bij vermissing van personen (70 procent van de acties) en in mindere mate (30 procent) voor het opsporen van verdachte personen.

Burgernet in het kort

Burgernet is een telefonisch netwerk dat ingezet kan worden voor het opsporen van vermiste personen, daders of voertuigen. De meldkamer van de politie start na een melding een burgernetactie op. Burgernetdeelnemers ontvangen een gesproken bericht of een SMS-bericht op hun telefoon. Met de informatie uit dit bericht kunnen zij uitkijken naar de gezochte persoon en hiervan melding doen bij de politie. Zo kunnen we vermiste dierbaren sneller terug brengen bij de familie en daders van een misdrijf sneller oppakken. Burgers zijn zo de extra ogen en oren van de politie. Helpt u mee?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen