Lintjesregen Harderwijk zet vrijwilligers in zonnetje

Alle decorandi en burgemeester
Alle decorandi en burgemeester
Foto: ©Mark de Lange

9 inwoners uit de gemeente Harderwijk ontvangen vandaag uit handen van burgemeester van Schaik een koninklijke onderscheiding. De Harderwijkers en Hierdenaren werden allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Omdat de lintjesregen voor de genomineerden een verrassing moet blijven, worden er de veel trucjes uitgehaald.

Iedere decorandus werd geheel verbaasd naar het stadhuis gelokt. Zo kwam er een politie-agent in uniform naar het stadhuis omdat er een melding zou zijn. En 2 van de genomineerden zijn vanmiddag op elkaars eigen feestje uitgenodigd. Dit is door de familie van de 2 vrienden geregeld. Die wisten natuurlijk al enige tijd dat de lintjes uitgedeeld zouden worden, maar de 2 decorandi wisten dit van zichzelf niet.

Lintjesregen

Het decoratiestelsel kennen we inmiddels meer dan 200 jaar. In het leven geroepen voor personen die een opmerkelijke of militaire prestatie had geleverd. Ruim 20 jaar geleden is het stelsel onder de loep genomen en werd de uitreiking ervan ééntje die geen rekening hield met stand of rang. Meer waardering voor vrijwilligerswerk en werkzaamheden voor de maatschappij waren speerpunten van deze herziening. Burgemeester van Schaik zei in zijn toespraak: “Het ontvangen van een lintje is een eer. Niet iedereen krijgt dit. Vaak voor hun jarenlange (vrijwilligers)inzet.” Ook gaf hij aan dat de Harderwijk stimuleert om elkaar te blijven ontmoeten. Dat inwoners elkaar moeten kunnen spreken. De burgemeester bedankt alle gedecoreerden ook: “Alle betrokkenen, dus ook het thuisfront, hartelijk voor de vaak tomeloze tijd en energie die in het werk gestoken wordt.”

Ytje van Huizen – Boskma

Decoranda is benoemd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau op basis van haar belangeloze inzet voor anderen op het gebied van kerk, zorg en welzijn. Ruim 40 jaar is decoranda actief voor de Protestantse Gemeente Harderwijk. Daarnaast zet zij zich nog steeds actief in voor ziekenhuis St Jansdal, woonzorgcentrum Randmeer, verpleeghuis Sonnevanck, Stichting ZorgDat, de PCOB en Vereniging Passage Harderwijk-Zuid. Decoranda was onder andere ook vrijwilligster in het Willem Holtrop Hospice in Ermelo. Op persoonlijk vlak was decoranda mantelzorger voor haar man en schoonmoeder. Mevrouw van Huizen: “Je gaat maar door, je denkt er niet bij na. Dat zit in je. Daar ben je Fries voor.”

Lintjesregen
Mevrouw van Huizen-Boskma

Albert Berends

Decorandus is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau op basis van zijn inzet voor kerk, school en muziek in de afgelopen 35 jaar. Naast zijn drukke bestaan als zelfstandig ondernemer heeft decorandus verschillende vrijwillige functies uitgeoefend bij onder andere de Algemene Kerkenraad, de Veldkampkerk, gospelkoor Inspiration en de Stichting voor Christelijk Onderwijs Harderwijk. Nog steeds is decorandus actief als kerkrentmeester van de Protestantse Gemeente Harderwijk en wordt hij genoemd om zijn brede maatschappelijke blik en zijn op samenwerking gerichte werkwijze. De heer Berends: “Dingen gaan zoals ze gaan. Ik deed veel met school, kerk en muziek. Het contact met andere mensen staat hem het meeste bij en vond hij het mooiste.”

De heer Berends
De heer Berends

Albert Boudestein

Op basis van zijn jarenlange inzet voor kerk, wijk en sport, is decorandus benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ondanks een beperkende chronische ziekte was decorandus met veel toewijding voor de medemens onder andere vrijwilliger bij VVOG, hulpkoster van de Veldkampkerk en beheerder van Buurthuis De Tweeling. Sinds 1995 is hij voorzitter van Buurtwerk Tweelingstad. Decorandus wordt omschreven als een actieve persoon en een stimulans voor anderen. De heer Boudestein: “Ik bewaar goede herinneringen aan VVOG, allemaal jonge honden en dat was ik zelf ook. Vrienden van zoon van toen, zijn nu nog vrienden.” Op de vraag of hij zelf ook weleens een talent heeft ontdekt, was het antwoord: “Ach, er stond weleens een scout van PEC Zwolle aan de lijn, maar bij mijn elftallen gingen ze altijd ook weer voorbij.”

Lintjesregen
De heer Boudestein

Bertus van den Brink

Vanwege zijn onafgebroken inzet voor de samenleving in Hierden en Harderwijk, sinds 1964, is decorandus benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Decorandus was onder andere mede-oprichter van de landelijke rijvereniging De Randmeerruiters, bestuurslid van de gymnastiekvereniging HSC en ’t Hierder Zangkoor en lid van de commissie van bijstand van de Dorpskerk in Hierden. Nog steeds is decorandus vrijwilliger van de hulpdienst van de kerk, chauffeur voor de bewoners van verpleeghuis Sonnevanck en bezorger van het contactblad van de kerk. De heer van Schaik stelde de vraag wat Hierden nu zo’n speciaal dorp maakte. De heer van den Brink: “De saamhorigheid. Als je iets hebt, dan staat een ieder voor je klaar.”

Lintjesregen
De heer van den Brink

Inge Ennenga-Kerp

Decoranda is benoemd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau op basis van haar jarenlange inzet voor de samenleving. Voor haar buitengewone inzet voor de kinderboerderij was decoranda benoemd als erelid van Dierenweide. Daarnaast was zij onder andere vrijwilligster bij Amnesty International, collectant voor de Nederlandse Brandwonden Stichting en actief betrokken bij de Actie Kerkbalans van de Protestantse wijkgemeente De Regenboog. Decoranda wordt omschreven als iemand die zich met hart en ziel inzet en het vermogen heeft om andere vrijwilligers te motiveren, ook in mindere tijden. “Wat drijft u al zoveel jaar als vrijwilliger voor mensenrechten?”, vroeg de burgemeester. Mevrouw Ennenga-Kerp antwoordde: “Het moet gewoon. Gevangen die vrij kunnen komen, moeten gewoon vrijkomen.”

Lintjesregen
Mevrouw Enninga-Kerp

Wim Kok

Vanwege de jarenlange inzet voor de samenleving is decorandus benoemd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Decorandus zet zich al jaren in voor de Christelijk Gereformeerde Kerk De Zaaier; als ouderling en diaken en later als leider van de jeugdvereniging. Ook nu nog beheert decorandus het archief van de kerk, is hij hoofd bedrijfshulpverlener en hulpkoster. Daarnaast is decorandus onder andere vrijwilliger bij de politie en Stichting Ontmoeting. Decorandus wordt omschreven als een echt mensen-mens, betrokken, betrouwbaar en doortastend. Het mooiste vindt de heer Kok de bouwtekeningen van de kerk in de Hoogstraat en omdat de stichting Ontmoeting goed werk levert voor de maatschappij, schreef hij zich in als vrijwilliger.

Lintjesregen
De heer Kok

Hans Kuijken

Decorandus is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten voor onder andere sport en kerk. Sinds 1976 is decorandus actief bij atletiekvereniging Athlos. Onder meer als jurylid starter, scheidsrechter en Arbo-functionaris en zette hij zich in voor de gehandicaptenatletiek. Daarnaast is decorandus bestuurslid, sinds 2012 voorzitter, van de Fietsdriedaagse Ermelo. Ook is decorandus vrijwilliger bij de buurtbus en is hij voorzitter van het College van Diakenen van de Protestantse Gemeente Harderwijk. Kuijken: “Door het wegvallen van lijn 104 over de Leuvenumseweg, was er geen busverkeer meer voor patiënten van de Klimop en bezoekers van Sonnevanck.”

Lintjesregen
De heer Kuijken

Jan van Panhuis

Vanwege zijn grensverleggende activiteiten voor de samenleving is decorandus benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Decorandus zette zich op velerlei gebied in voor Tsjechische kinderen met een verstandelijke beperking. Onder andere door de oprichting van stichting Jana Stara, waarmee vakanties voor de kinderen konden worden gerealiseerd en een uitbreiding van een kindercentrum in Tsjechië. Daarnaast is decorandus voorzitter van de Damclub Denk en Zet in Hierden en van de Stichting Glasgow Christian School. Een sportieve prestatie was zijn deelname aan de Alpe d’HuZes, een sponsor fietstocht voor kankeronderzoek, in een periode waarin zijn eigen gezondheid te wensen overliet. De heer van Panhuis: “Het geeft voldoening als je ziet dat je mensen die het lastiger hebben dan anderen en hun families op meerdere vlakken kunt bijstaan.”

Lintjesregen
De heer van Panhuis

Hennie IJzerman – Tjeerds

Decoranda is op basis van haar jarenlange inzet voor mens en samenleving benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Voor de Nederlands Gereformeerde Kerk Ermelo-Harderwijk-Putten heeft decoranda de bezoekgroep opgericht; gedurende 20 jaar bezocht zij kerkleden die, om allerlei redenen, behoefte hadden aan structurele aandacht. Decoranda zet zich nog steeds in als vrijwilligster bij ’s Heeren Loo en het Henriëtte van Heemstrahuis, de Christelijke Blindenbibliotheek in Ermelo, Stichting Present en KWF Kankerbestrijding. In persoonlijke sfeer hielp decoranda regelmatig in het gezin van haar zoon en schoondochter en verzorgde zij tweemaal per week haar vader in Zwolle.

Lintjesregen
Mevrouw Ijzerman-Tjeerds

 

Lintjesregen
Decorandi, partners en de burgemeester

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen