Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft voor heel Nederland een ophok- en afschermplicht ingesteld voor alle bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees, eieren of andere producten en voor het uitzetten in het wild.
Maatregel
Deze maatregel wordt uit voorzorg genomen nadat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 is aangetroffen. Inmiddels zijn ook op het Wolderwijd bij
Zeewolde en
Harderwijk dode wilde watervogels aangetroffen die vermoedelijk hoogpathogene vogelgriep hebben. Op dit moment worden de dieren verder onderzocht. Voor vogels die niet-commercieel (hobbymatig) worden gehouden is ophokken in een volière voldoende.
Voorzorgsmaatregelen
Vindt u een zieke of dode vogel? Raak deze dan niet aan! Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat mensen met de H5N8 vogelgriep besmet kunnen raken, kan dat niet worden uitgesloten. Doe een melding bij de NVWA via het telefoonnummer (045 546 3188). De bevoegde instanties worden dan geïnformeerd om de vogels op te ruimen en/of nader onderzoek te verrichten.
Vragen en antwoord
Wat is er aan de hand?
Zowel in Nederland als in een aantal andere Europese landen is bij wilde vogels hoog-pathogene vogelgriep van het type H5N8 vastgesteld. Dit is een zeer besmettelijke variant van vogelgriep. Daarom heeft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken een ophok- en afschermplicht ingesteld voor alle bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren. Ook in België, Luxemburg en in delen van Duitsland is een ophokplicht ingesteld. De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat pluimveebedrijven in Nederland besmet raken.
Wat is de bron van de besmetting?
De huidige vogelgriep, H5N8, wordt verspreid door wilde watervogels. Deze vogels trekken in het najaar vanuit Noordoost-Europa naar hun overwinteringsgebieden in Zuidwest-Europa.
Zijn er bedrijven besmet?
In Nederland zijn er geen besmettingen aangetroffen op pluimveebedrijven.
Geldt de ophokplicht ook voor hobby-vogels?
Er geldt geen ophokplicht voor hobby-vogels. Wel moeten eigenaren van hobby-vogels zoveel mogelijk voorkomen dat hun dieren in contact komen met wilde watervogels of met vogelpoep. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren onder te brengen in een ren of volière. Dit geldt ook voor dierentuinen en kinderboerderijen. Hoe kan ik herkennen of mijn vogels mogelijk zijn besmet met het H5N8-vogelgriepvirus? Als uw vogels zijn besmet met het H5N8-vogelgriepvirus worden de dieren erg ziek of gaan dood. Neem in dat geval contact op met uw eigen dierenarts.
Kan ik mijn vogels laten vaccineren tegen deze variant van vogelgriep?
Nee, het is op dit moment niet mogelijk om vogels in Nederland te laten vaccineren tegen deze variant van het vogelgriepvirus.
Wat moet ik doen als ik een dode vogel vind?
Mensen wordt geadviseerd dode wilde vogels niet aan te raken. Als er meerdere dode vogels op één plek worden aangetroffen, kan dat worden gemeld bij de NVWA via het telefoonnummer (045 546 3188).
Hoe lang duurt de ophokplicht nog?
De verspreiding van vogelgriep onder wilde vogels wordt in Nederland en Europa intensief gevolgd door deskundigen. Zodra zij het verantwoord achten, kan de ophokplicht weer worden opgeheven.
Pluimveebedrijven moeten ophokken. Waarom geldt die verplichting niet voor particulieren?
Alle houders van vogels moeten proberen contact tussen wilde vogels (met name watervogels) en gehouden vogels te vermijden. Op pluimveebedrijven worden grote aantallen vogels gehouden. Een besmetting op een pluimveebedrijf heeft grote gevolgen. Daarom is het nu voor pluimveebedrijven verplicht hun dieren binnen te houden.
Is het H5N8-vogelgriepvirus gevaarlijk voor mensen?
Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met het H5N8-vogelgriepvirus besmet kunnen raken, maar dat kan niet geheel worden uitgesloten. Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu staat meer informatie over de relatie tussen dierziekten en mensen.
Heeft de besmetting gevolgen voor de consumptie van bijvoorbeeld kippenvlees?
Er is geen enkel bezwaar tegen het eten van kip. Zoals altijd moet kippenvlees voor consumptie goed worden verhit.
Waar is meer informatie te vinden over vogelgriep?