Gemeente Harderwijk zet grote stappen in het sociaal domein

26 jul , 8:35 Gemeente
ontwerp zonder titel 2024 07 26t083906985
De gemeente Harderwijk heeft haar nieuwe uitvoeringsagenda voor het sociaal domein gepresenteerd. Het is nog in concept. Tot 6 september kan er door inwoners een reactie worden gegeven, daarna gaat het stuk richting de gemeenteraad voor een besluit. De agenda voor 2024-2026 bevat belangrijke plannen om de leefbaarheid en sociale cohesie in de gemeente te versterken. In dit artikel bespreken we een aantal onderdelen uit de documenten. Deze onderdelen laten zien hoe de gemeente werkt aan kansrijk opgroeien, samenredzaamheid, bestaanszekerheid en zelfstandig thuis wonen. Alle vier peilers uit het sociaal domein, wat de basis vormt voor al deze initiatieven.

Kansrijk opgroeien: Jeugd en Gezin centraal

In de uitvoeringsagenda 2024-2026 is een belangrijk aandachtspunt het versterken van gezinnen met complexe problematiek. Dit wordt gedaan door jeugdhulp dichter bij de gezinnen te organiseren en de vindbaarheid van antwoorden op opvoedingsvragen te verbeteren. Een van de concrete acties is de uitbreiding van de inzet van Zorgvrijwilligers, zoals JIM (Jouw eigen Mentor), die als mentor voor jongeren optreden. Daarnaast wordt de toegankelijkheid voor inwoners met een migratieachtergrond vergroot en zijn er meer ouderavonden en lotgenotencontacten gefaciliteerd om de sociale netwerken rondom gezinnen te versterken.
Harderwijk zet ook in op preventie en het versterken van de pedagogische driehoek met het kind centraal. Er wordt een divers aanbod gecreëerd, waaronder lichte hulpverlening en toeleiding naar specialistische jeugdhulp. Dit alles draagt bij aan een veilige en kansrijke omgeving voor jeugdigen, zodat zij gezond kunnen opgroeien.

Samenredzaamheid: Gemeenschapskracht in wijken en buurten

Een ander speerpunt van de uitvoeringsagenda is het versterken van de samenredzaamheid in buurten en wijken. Dit omvat initiatieven zoals het verminderen van eenzaamheid en het ondersteunen van mantelzorgers. Er wordt gewerkt aan het creëren van laagdrempelige voorzieningen dichtbij huis en het vergroten van de zelfregie van inwoners. Een specifiek project is het "Project Leefsamen," dat zich richt op het verbeteren van de leefomgeving en het bevorderen van sociale cohesie​.
Een belangrijk onderdeel hiervan is de inzet op vrijwilligerswerk en buurtbemiddeling om overlast te verminderen en een inclusieve buurt te creëren. Ook zijn er inloopvoorzieningen voor ouderen, zoals het Odensehuis, waar ouderen met dementie en hun mantelzorgers ondersteuning kunnen vinden. Al deze inspanningen dragen bij aan een sterker sociaal domein waar mensen meer naar elkaar omkijken en elkaar ondersteunen.

Bestaanszekerheid: Armoedebestrijding en werkgelegenheid

De gemeente Harderwijk streeft ernaar om de bestaanszekerheid van haar inwoners te vergroten. Dit omvat maatregelen om het aantal huishoudens onder de 120% van de bijstandsnorm te verminderen en problematische schulden aan te pakken. Een van de initiatieven is de ondersteuning van ZZP’ers met financiële problemen en het bieden van maatjesprojecten voor praktische thuisbegeleiding van ontregelde gezinnen.
Daarnaast wordt er ingezet op het bieden van werkgelegenheid voor werkzoekenden, met speciale aandacht voor jongeren en mensen met een beperking. Er zijn programma's zoals het VSV-programma (voortijdig schoolverlaters) en re-integratietrajecten die helpen bij het vinden van passend werk of dagbesteding. Door deze aanpak worden meer inwoners ondersteund om naar vermogen mee te doen in de samenleving, wat bijdraagt aan een solide sociaal domein.

Zelfstandig thuis: Ondersteuning en veiligheid in de wijk

Het bevorderen van zelfstandig wonen is een belangrijk doel in de uitvoeringsagenda. De gemeente zet zich in voor meer geschikte woonvormen en levensloopbestendige woningen, zodat inwoners langer thuis kunnen wonen. Hierbij is speciale aandacht voor kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen met een beperking.
Er zijn diverse initiatieven om de ondersteuning dichtbij huis te organiseren, zoals de inzet van buurtbemiddeling en maatwerk woningen. Ook wordt er gewerkt aan het verminderen van huiselijk geweld en het versterken van het netwerk rondom mensen met dementie. Door deze maatregelen kunnen inwoners in een veilige en ondersteunende omgeving wonen, wat bijdraagt aan hun welzijn en zelfredzaamheid.

Benieuwd?

De uitvoeringsagenda 2024-2026 van de gemeente Harderwijk bevat een breed scala aan initiatieven die bijdragen aan een sterker sociaal domein. Van kansrijk opgroeien tot samenredzaamheid en bestaanszekerheid, de gemeente zet zich in om de leefbaarheid en sociale cohesie te versterken. Door deze gerichte inspanningen kunnen inwoners beter ondersteund en geholpen worden, wat uiteindelijk leidt tot een inclusieve en gezonde gemeenschap.
Lees hier de concept-versie:

Wil je reageren?

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.