Wijde Wellen wordt de nieuwe naam van het gebied tussen Boulevard en Plantagepark

Foto: @Gemeente Harderwijk

Harderwijk krijgt een flaneerboulevard die uitnodigt voor een ‘rondje om de vesting’. Met uitkijkmomenten, een nieuwe ijsbaan, een strand, rietkragen, een ‘chillvlonder’ en ruimte voor fietsen kan er straks vanaf de Boulevard naar het Plantagepark worden gewandeld. Vanaf daar kan men verder de stad in.

Erg blij

De landschapsontwerper van de gemeente, Niek Heijboer, is erg blij met de uitkomst van het voorwerk van de herinrichting van de Stille Wei en de Wellen. De klankbordgroep heeft vanaf het begin af aan bijgedragen aan de plannen en de uitkomst is dan ook bijna volledig ontstaan vanuit de ideeën en plannen deze personen. Onder andere inwoners, ijsbaanbestuur en ondernemers zitten in de klankbordgroep.

De Wijde Wellen

Schrijver Godfried Bomans heeft de naam Wolderwijd ooit bedacht. De naam Wijde Wellen is daar weer uit ontstaan. De Harderwijkse gemeenteraad heeft in oktober aangegeven dat het advies van de klankbordgroep moet worden overgenomen. De raad heeft voor het project 1,2 miljoen euro beschikbaar gesteld.

‘Los’ gebied wordt verbindend

WijdeHet losse gebied tussen de Boulevard en het Plantagepark gaat de verbinding worden tussen het Zeepad en de Strandboulevard. Zo zal dezelfde steensoort als op de Boulevard worden gebruikt voor het fietspad. Zodat het Zeepad aansluit op de Boulevard. De strandjes van de Stadsweiden zullen een extra strandje krijgen. Aan het begin van het gebied zal een speelstrand komen. Op de plek waar het fietspad en het voetpad van elkaar afbuigen. Een stuk verderop komt dan de hondenvlonder. Op deze plek komt dan de gewenste hondenuitlaatplek. Het nieuwe voetpad wordt van beton met een houtlook. Het vervangt het huidige voetpad dat is aangelegd op de stortstenen. Ook komt er op verschillende plekken weer groen aan de waterrand terug en blijven bestaande, gezonde bomen behouden.

Wedstrijdbaan

De schaatsers van IJsclub Vol Moed krijgen een 333 meter-baan. Hierdoor zijn ze in staat om officiële schaatswedstrijden te organiseren. Het terrein dat in een kommetje ligt, zal ook worden geëgaliseerd. Hierdoor is het terrein makkelijker onder water te zetten en kan het makkelijker bevriezen.

Uitkijkmomenten

De overloop tussen de Stille Wei en de Wellen verdwijnt. Het wordt één terrein. Er komt wel een duidelijk pad over het terrein. Vanuit de Blauwverversteeg komt een pad naar de 3 uitkijkmomenten. Een hoge, van 3 meter 20, die de watersnood van 1916 symboliseert. Een lage, die tot 60 centimeter boven de watergrens blijft om op gelijke hoogte met de zwanen te komen. En de derde komt hangend over het water. Zo’n 50 centimeter boven de watergrens kun je in een hangmat genieten van het uitzicht.

Spectaculair

Om de aansluiting met de moderne Boulevard te maken, is er tegen het einde (of het begin) van de wandelpromenade een podium gecreëerd. Met ligbanken, (zit)trappen, zonnepanelen voor je elektra en bankjes wordt een chillstage gemaakt waar het héérlijk vertoeven zal zijn. Ook komt er tussen de Blauwverversteeg en de Boulevard een fietsplein waar bezoekers hun fiets kunnen parkeren.

Toekomst

Het plan is nu in een mooie vorm gegoten. De fase waarin onderzoeken plaatsvinden (of de project ideeën haalbaar zijn) is nu aangebroken. Onder andere en flora- en faunaonderzoek, een archeologisch onderzoek, een bommenonderzoek en een bestemmingsplanonderzoek zullen gaan plaatsvinden. De verwachting is dat dit enkele maanden zal innemen. Zodat nog voor het einde van het jaar kan worden gestart met de werkzaamheden en in de zomer van 2020 het gebied in gebruik kan worden genomen.

 

'

Reacties

article
100030
Wijde Wellen halverwege 2020 klaar
Harderwijk krijgt een flaneerboulevard die uitnodigt voor een ‘rondje om de vesting’. Met uitkijkmomenten, een
https://harderwijk.nieuws.nl/nieuws/100030/wijde-wellen-wordt-de-nieuwe-naam-van-het-gebied-tussen-boulevard-en-plantagepark/
2019-02-19T05:39:52+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/138/2019/02/19053052/WW_5_190213.jpg
Gemeente, Nieuws