ChristenUnie wil weten hoe Harderwijk kijkt naar Haagse maatregel tegen ‘scheefwonen’

Foto: Pixabay

Op 5 juni verscheen op Binnenlands Bestuur het bericht “Haagse VVD-wethouder beperkt vrije huurmarkt”. De gemeente Den Haag kwam onlangs met de nieuwe huisvestingsverordening met maatregelen tegen excessen in de overspannen Haagse woningmarkt.

Strengere eisen

De ChristenUnie Harderwijk-Hierden wil weten of het Harderwijkse college van B&W van de situatie in Den Haag op de hoogte is. In de gemeente Den Haag kunnen mensen die jaarlijks bruto meer dan 57.000 euro verdienen straks niet meer in aanmerking komen voor een huurhuis van 720 tot 950 euro per maand (middenhuur). Voor tweepersoonshuishoudens geldt een grens van 67.000 euro. Verhuurders moeten straks een huisvestingsvergunning aanvragen. Bij overtredingen krijgt de bewoner een boete van 410 euro en de verhuurder van minimaal 5000 euro. De ChristenUnie is ook benieuwd hoe de verantwoordelijke wethouder tegen de Haagse situatie aankijkt.

Situatie Harderwijk

In onze Woonvisie wordt een heldere analyse gegeven van de situatie in Harderwijk: de middeninkomens hebben het moeilijk op de woningmarkt. Door de strikte eisen qua passende gegevens komen zij minder snel in aanmerking voor een sociale huurwoning. Tegelijkertijd stijgen de huur- en koopprijzen in de vrije sector en worden zij geconfronteerd met strengere hypotheeknormen. Huishoudens met een bruto jaarinkomen tussen 36.000 en 45.000 hebben daardoor steeds meer moeite om een betaalbare woning te vinden. De samenstelling van deze inkomensgroep is divers: van (jonge) starters tot senioren en van alleenstaanden tot gezinnen.

Volgens ChristenUnie Harderwijk-Hierden moet het middensegment groter

De ChristenUnie-fractie vindt een groter en goed toegankelijk middensegment waardevol voor veel huishoudens. Met de vragen aan het college wil de fractie zien te achterhalen of het Harderwijkse college ook wat voelt voor verbreding van grensbedragen voor het middensegment. Allereerst voor de doelgroep zelf, die dan sneller een geschikte woning kan vinden. Daarnaast ook voor woningzoekenden in de sociale sector, die erbij gebaat zijn dat zittende huurders makkelijker kunnen doorstromen als zij minder concurrentie ervaren van woningzoekenden met hogere inkomens. Wij vinden het heel belangrijk dat de wachttijden voor een sociale huurwoning worden teruggedrongen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen