Zomermarkt dit jaar 1 keer op zondag (Ibiza-markt) en vier keer op vrijdagavond op de Boulevard

Foto: FB Aaltjesdag

Er komen deze zomer nog 5 zomermarkten in Harderwijk. Op zondag 21 juli is de Ibiza-markt en op vrijdag 26 juli, vrijdag 2, vrijdag 9 en vrijdag 16 augustus volgen de anderen. Op alle vijf de dagen kun  je van 13.00-21.00 uur op de Boulevard terecht voor braderiekramen, muziek, vermaak voor de kids, eten en drinken.

Zomermarkt weer terug; andere opzet en andere locatie in Harderwijk

“Helaas is het vanwege de strenge regelgeving, wat betreft brandveiligheid, niet mogelijk om een lange slinger kraampjes in de binnenstad te organiseren. Tel daarbij op dat niet iedere winkelier een kraam direct voor de deur wil hebben en je hebt daarom al jaren een uitgerekte, verspreide zomermarkt,” vertelt Robert van den Berg namens de stichting Boulevardondernemers. De ondernemers op de Boulevard willen het gezellige braderiegevoel weer terug naar Harderwijk halen. Van den Berg: “De langgerekte Boulevard leent zich uitstekend voor een braderie. Tijdens de Aaltjesdagen was vooral op de zondag goed te zien, hoe gezellig het dan kan zijn op de Boulevard.”

Later op de dag

Ermelo, Epe en Nunspeet zijn drie plaatsen in de regio waar de avondbraderieën een hoop bezoekers trekken. “Wij kunnen dit in Harderwijk natuurlijk ook. Harderwijk heeft een grote aantrekkingskracht op braderiebezoekers. We hebben straks op vrijdag van 13.00 uur tot 21.00 uur de Zomermarkt. Een slinger kramen vanaf de bruggetjes bij de haven tot aan de rotonde bij de Stille Wei,” vertelt van den Berg. “We hebben vertier voor kinderen, zo kan het zijn dat er een draaimolen of springkussen staat. Er zullen iedere Zomermarkt straatmuzikanten optreden. Er kan gegeten en gedronken worden aan de kraampjes of op een terrasje. Zo is er voor ieder wat wils,” vervolgt hij zijn verhaal.

Braderie op woensdag

Harderwijk mist al jaren de echte, ouderwetse braderie. In de jaren ’80 en ’90 was het in de zomer op woensdagmiddag altijd gezellig in de stad. Vanaf het middaguur tot aan sluitingstijd van de winkels was het links en rechts kraampjes kijken. Vanaf het begin van de Donkerstraat tot aan de markt en sommige jaren ook de Wolleweverstraat en Luttekepoortstraat in. Het was altijd levendig en er werd vaak genoeg wat omheen georganiseerd. Zo was Harderwijk regelmatig het decor van een standwerkersconcours en kon je meer dan eens kennismaken met oude ambachten.

Versterking

De stichting waar de Boulevardondernemers in samenwerken heeft ook bewust gekozen voor de vrijdag. Van den Berg: “Het is dan koopavond in Harderwijk en zo kunnen braderiebezoekers via de Vischmarkt en de Bruggestraat ook de stad nog even inlopen. Winkeliers in de binnenstad hebben van ons de mogelijkheid gehad om gratis een kraam te huren om zo bijvoorbeeld een extra etalage te creëren die dag.” Hij gaat verder: “We hebben als doel met de stichting om de Boulevard voor Harderwijk levendig te houden. Dat doen we door middel van activiteiten en feesten. We hebben samen met JCI Noordwest-Veluwe een Drakenbootrace gehouden. We hebben nu twee grote feesten gegeven en de derde staat op de agenda. Het Oktoberfest en Boulevard op Stelten waren erg leuk en drukbezocht. Het komende Oktoberfest is overigens al bijna uitverkocht. En nu is het tijd voor de Zomermarkt!”

Reacties