Isabella Hoeve en Nino Petersen zijn het eerste kindercollege van Harderwijk

Foto: Ton Pors/Gemeente Harderwijk

Het eerste kindercollege van Harderwijk is bekend. De vakjury koos vrijdagmiddag voor Isabella Hoeve van basisschool De Bron als kinderburgemeester van Harderwijk. Als kinderwethouder werd Nino Petersen van basisschool De Rank gekozen.

Presentatie voor vakjury

Voor het kindercollege hebben 14 kandidaten zich gepresenteerd aan een vakjury, bestaande uit twee raadsleden, de burgemeester, de wethouder Onderwijs, een betrokken inwoner, een directeur van basisscholen De Delta en De Vlieger en een leerling van een basisschool. De kinderen vertelden waarom zij de meest geschikte kandidaat zijn om kinderburgemeester of -wethouder te worden.

De nieuwe kinderburgemeester hamerde in haar presentatie vooral op gezondheid voor kinderen. “Door te sporten, alleen of in teamverband, voel je je fit. En als je je fit voelt, is het goed. Daarom zou ik het goed vinden als arme kinderen bijvoorbeeld gratis mogen sporten,” betoogde Isabella. Ook zal het aankomende jaar aandacht willen vragen voor verkeersveiligheid. Isabella: “De oversteek vlakbij mijn school is niet veilig genoeg. Er zijn daar vaak bijna-ongelukken.”

De eerste kinderwethouder van Harderwijk is een groot voorstander van rookvrije speel- en sportplekken in Harderwijk: “Roken is ongezond en op veel plekken waar komen om te spelen en te sporten wordt gerookt en dat is vies.” Nino heeft over veel zaken wel een mening en kan deze ook goed naar voren brengen: “Ik denk dat ik daarom ook een geschikte wethouder zal zijn en het lijkt me leuk om mee te mogen naar openingen waar kinderen bij betrokken zijn.”

Wat doet de burgemeester nu iedere dag?

Burgemeester Harm-Jan van Schaik is blij met de nieuwe kinderburgemeester en kinderwethouder: ‘’Wij laten de kinderburgemeester en kinderwethouder graag zien wat ons werk is. Wij horen ook graag van hen wat zij zien in Harderwijk en wat zij hiervan vinden.” In het bijzijn van familie en klasgenoten werd het nieuws gevierd in de raadzaal van het Huis van de Stad. Kinderburgemeester Isabella Hoeve en kinderwethouder Nino Petersen vertegenwoordigen het komende jaar alle kinderen van de gemeente Harderwijk. Als ambassadeur van de gemeente gaan zij samen met de collegeleden mee op pad naar evenementen en officiële gelegenheden, om bijvoorbeeld bijeenkomsten te openen of een toespraak te houden.

Isabelle en Nino laten stem kinderen horen

Het doel van het kindercollege is om kinderen meer te leren over politiek en het werk van de gemeente. Kinderen weten vaak wel wat een burgemeester en wethouder is, maar wat deze doen, is onbekend. Door het instellen van het kindercollege wil de gemeente politiek ook voor kinderen leuk en toegankelijk maken. Kinderen uit Harderwijk en Hierden kunnen bij het kindercollege terecht met vragen of ideeën voor de gemeente.

Installatie kindercollege in oktober

Het kindercollege wordt in oktober tijdens de Maand van Burgerschap geïnstalleerd. Dan krijgt de kinderburgemeester ook haar ambtsketen om en vormt zij samen met de kinderwethouder een jaar lang het kindercollege van Harderwijk en Hierden. De ambtsketen wordt op dit moment ontworpen door andere kinderen uit de gemeente. Op de keten is plaats voor 7 ontwerpen die te maken hebben met Harderwijk. Kinderen kunnen tot 18 juli hun tekening inleveren via [email protected]. Meer informatie over de tekenwedstrijd is te vinden op onlinestadsgesprek.harderwijk.nl.

 

Reacties