Harderwijk dit weekend op route van 24-uurs estafettetocht fiets van 2bike4alzheimer

Foto: pixabay

Ook Harderwijk staat in het weekend van 21 en 22 september in het teken van de strijd tegen dementie. Op die dag fietsen 37 teams mee met 2bike4alzheimer, een non-stop estafette-tocht van 400 kilometer.

Dwars door Harderwijk

De rit start en eindigt in het Gelderse Voorthuizen en doet in de middag ook Harderwijk aan. De deelnemers komen via industrieterrein Lorentz binnenrijden en rijden via de Newtonweg, Verkeersweg, Westeinde en Oranjelaan Harderwijk weer uit.

Trots op deelnemers

Paul Last en Jan Stronkhorst zijn als teamcaptains erg trots op hun collega’s en dat Het Baken voor de tweede keer met twee teams aan dit evenement meedoet: “We hebben de afgelopen weken als groep van 22 collega’s hard getraind en sponsors geworven voor de 24 uursrit en zijn er klaar voor! Dagelijks zien wij welke impact de ziekte dementie heeft op onze cliënten en hun omgeving. Meer onderzoek is noodzakelijk. We zijn blij dat we door 2bike4alzheimer een steentje kunnen bijdragen. Veel collega’s en naasten steunen ons al en voor wie dit leest: sponsoren kan nog steeds!”

Samen op de pedalen voor een toekomst zonder dementie

Met het evenement vraagt Alzheimer Nederland aandacht voor dementie en zamelt geld in voor wetenschappelijk onderzoek. Er is gekozen voor een rit van 24 uur waarbij de deelnemers elkaar afwisselen, omdat dat evenveel uren zijn als iemand met dementie op den duur zorg nodig heeft per dag. Door dag en nacht te fietsen, ervaren de deelnemers wat mensen met dementie meemaken; ze raken hun dag- en nachtritme kwijt. 2bike4alzheimer beleeft op 21 en 22 september in 2019 de achtste editie. Er doen 36 teams mee, 327 deelnemers in totaal. De deelnemersgroep bestaat uit mensen uit de zorg, personeel van bedrijven, familie, vrienden, kennissen en anderszins betrokkenen bij dementie.

Meer onderzoek naar dementie hard nodig

Dementie is de snelst groeiende doodsoorzaak. Nederland kent momenteel 280.000 mensen met dementie. Als we niets doen, verdubbelt dat boven de 500.000 mensen in 2040. Het bedrag dat met 2bike4alzheimer wordt opgehaald, gaat naar onderzoeken die Alzheimer Nederland financiert. Zoals een onderzoek naar de afvoer van afvalstoffen uit de hersenen. Wanneer die afvoer niet goed verloopt, kunnen schadelijke stoffen zich ophopen. De onderzoekers gaan kijken wat de invloed is van het ‘afvoersysteem in de hersenen’ op de ziekte van Alzheimer.

Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland: “Er is veel onderzoek nodig naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Want daardoor krijgen we steeds betere inzichten in bijvoorbeeld oorzaken, preventie, diagnose en behandeling van dementie’’.

Meer informatie en sponsoring van de fietsteams: www.2bike4alzheimer.nl

Het bericht Nunspeets zorgcentrum Seewende rustpunt voor fietsers 2bike4alzheimer verscheen eerst op Nunspeet.