Pasar Malam viert eerste lustrum in Sportcomplex de Sypel

Foto: Johan Ramon

Tekst door Marco Jansen – Stichting Indische Harderwijkers organiseert op zaterdag 19 (12.00-23.00 uur) en zondag 20 oktober (12.00-20.00 uur) de vijfde Pasar Malam Harderwijk in sportcomplex De Sypel.

Muziek, eten en markt

In de Javahal en Balihal klinkt Indische muziek van 12 artiesten; de ‘avondmarkt’ bestaat uit ca. 60 kramen en in de Balihal koken 2 grote restaurants met authentieke gerechten uit de Indische keuken; van saté tot complete rijstmaaltijden. Terugkijkend op de afgelopen jaren ziet Otto Büttner van de stichting dat de Pasar Malam Harderwijk een begrip is geworden in de verre omtrek. ,,We begonnen 12 jaar geleden met jaarlijks 2-3 Kumpulans; feestavonden in de Kiekmure bedoeld voor de regio. Voor de Pasar Malam maken we landelijk reclame.”

Impressie door Johan Ramon

Ideale locatie

Het was een uitdaging om geschikte locatie te vinden; de meeste zalen in Harderwijk waren te klein. ,,Het Dolfinarium wilde ons graag faciliteren, maar kan binnen ‘maar’ 1400 mensen kwijt. Ook het Bouw & Infrapark was toen niet mogelijk. Toen belde sportcentrum De Sypel; we zijn gaan kijken en hebben gelijk het sportcomplex gearrangeerd.”

Eten

De eerste Pasar in 2015 was overweldigend met 4500 bezoekers. ,,Het was uitverkocht en het eten was allemaal op. Dat kan niet, zeker niet voor Indische mensen. Daar hebben we veel van geleerd: we hebben nu voldoende met drie grote restaurants – vanwege de drukte buiten in een tent – en een paar snackkramen.” De afgelopen vier jaar stabiliseert het aantal en telt Büttner 3000-3500 bezoekers over twee dagen.

Muziek

Zij komen ook voor de muziek; Pasar Malam Harderwijk staat bekend om de variatie in artiesten. In het verleden deden Riem de Wolff (laatste Blue Diamond, inmiddels overleden) en Jimi Bellmartin (winnaar the Voice senior) de Pasar aan. De artiesten hebben Indische roots. ,,Dat kost wat meer geld om ze te boeken, maar we bereiken zo wel mensen uit het hele land. Sommigen hoppen van podium naar podium en boeken zelfs een hotelovernachting om beide dagen te gaan. Muziek, eten en dansen; de Pasar wordt voor 70-80% bezocht door Indische mensen, voor wie het een prachtige gelegenheid is om met de hele familie te gaan eten. ,,Een reünie wordt vaak gedaan, maar ook Hollanders weten het te waarderen. Kinderen worden vermaakt in de crèche tussen de hallen.”

Markt

De markt is een scala van sieraden, specerijen, kleding, massages tot waarzeggerij. Driekwart van de standhouders komt jaarlijks terug.

Pasar Malam

Voor het eerst is er nu ook een Pasar Malam bewaarglossy (oplage 5000) die op het evenement wordt uitgedeeld. De organisatie werkt al vijf jaar samen met ROC Landstede, dat dit jaar 28 studenten vrede & veiligheid levert voor de beveiliging. Zij doen toegangscontrole en zijn attent op zakkenrollers. ,,Het geeft mensen een vertrouwd gevoel dat er wordt opgelet.” De artiesten worden begeleid door gastvrouwen van de opleiding. De organisatie heeft de ambassadeur van Indonesië, de heer Puja, ook uitgenodigd.

Entree: 10,-; parkeren gratis. www.pasarmalamharderwijk.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen