Bij Stichting Grip op je leven kunnen kinderen met een zorgvraag ‘echt zichzelf zijn’

Foto: Stichting Grip op je Leven

Een overprikkeld, vol hoofd. Geen rust kunnen vinden, en daardoor chagrijnig zijn en nergens zin in hebben. Voor kinderen met autisme of een andere zorgvraag is dit aan de orde van de dag. Achter een computer of tablet kruipen is het resultaat. Maar veel achter een beeldscherm zitten zorgt vaak niet voor de ontspanning en nieuwe energie die deze kinderen zo hard nodig hebben.

Stichting Grip op je leven (‘Grip’) helpt kinderen met een psychische kwetsbaarheid om tot rust te komen. Ontspanning staat dan ook centraal in onze begeleiding. Door ontspanning krijgen de kinderen nieuwe energie. Deze gebruiken we vervolgens om ze uit te dagen en te werken aan hun valkuilen.

Om kinderen te helpen te ontspannen en rust te vinden bieden we activiteiten aan in de natuur. De natuur is prikkelarm, en geeft nieuwe energie. Daarnaast zetten we dieren in tijdens onze begeleiding. Contact met dieren zorgt voor de aanmaak van oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Hier ontspan je lekker van.

Tegelijkertijd kan contact met dieren zoals paarden en honden naast ontspanning juist ook zorgen voor uitdagingen. Deze dieren spiegelen namelijk gedrag. Dit betekent dat ze reageren op hoe jij met ze omgaat. Ben je bijvoorbeeld gestrest, zal het dier ook onrustig worden. Dit kan confronterend voor de kinderen zijn, maar ze ook helpen inzicht te krijgen in hun gedrag en ze te helpen groeien op dit gebied.

Het doel is de kinderen te helpen grip op hun leven te krijgen. Gaat het bijvoorbeeld op school niet zo lekker, of heeft het kind weinig vriendjes of vriendinnetjes? Wij helpen hen om de stappen te zetten die nodig zijn om goed te functioneren op school of sociale contacten te leggen waardoor ze beter in hun vel komen.

Op de vraag waarom hij zaterdag zo ontspannen en gelukkig thuiskwam van Grip terwijl hij zich al een tijdje niet zo gelukkig voelt, reageert Mick (deelnemer van Grip): ‘Dat is logisch te verklaren; bij Grip mag ik mezelf zijn en daar werken de allerbeste en liefste mensen!’.

Grip op je leven in Nunspeet helpt -door ervaringsleren met dieren en natuur- psychisch kwetsbare kinderen uit de regio Noordwest-Veluwe inzicht te krijgen in hoe ze zélf grip op hun leven kunnen krijgen en behouden.

Voor meer informatie kijk op www.stichtinggripopjeleven.nl
Voor vragen, een vrijblijvend gesprek of oriëntatiebezoek neem je contact met ons op via [email protected] of 0341-434120 (di t/m vr van 09:00-12:00)
Grip op je leven is onderdeel van de Profila Zorggroep.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen