Snertkampioenschap gewonnen na stevige wedstrijd

Foto: ©HNN

De bewoners van de Smeepoortenbrink organiseerden het eerste Harderwijker Snertkampioenschap. De wedstrijd is ontstaan vanuit het idee: “De mijne is toch lekkerder!”. Snertkenner Erwin Timmer van de smulwinkel in Stadsweiden, Wim Zwaart, meesterkok en wethouder Jeroen de Jong waren de juryleden van de avond.

11 deelnemers

Één van de bewoonsters had afgelopen jaar een pan met snert over. Dit deelde ze in de bewonersapp om weg te geven. Hierop kreeg ze reacties als: “Goh, best lekker hoor. Maar de snert van Jan is echt véél lekkerder.” En: “Dat is allemaal leuk en aardig, die snert van jullie, maar die van mij daar kan geen één snert aan tippen.” En zo ontstond de SNERT-wedstrijd. Met in totaal 11 deelnemers op zaterdag 28 december. Ook niet-bewoners van de Smeepoortenbrink stonden met hun pan snert achter de wedstrijdtafel.

De lekkerste

De snert van Gerrie Plakmeijer was volgens de jury de beste. Zij won de gouden soeplepel. Wat is nu de lekkerste snert? Wat mag er in een goede snert absoluut niet ontbreken? Wat is het geheime ingrediënt? Zomaar wat vragen die de deelnemers natuurlijk allemaal in hun eigen straatje praten. De antwoorden? Sommige zweren bij een stuk roggebrood met spek ernaast. Weer een andere deelnemer gebruikte een Groninger worst en een oud-Gronings recept. Of de voorbereiding en bereiding allemaal een dag van tevoren doen. De pan tijdens het langzame opwarmen afdekken met een doek. In ieder geval moet een goede snert vol van smaak zijn.

Gezellig

Het was, ondanks de heftige competitie, een gezellig samenzijn op een koude winteravond in Harderwijk. De vuurkorven brandden goed, er was achtergondmuziek en de vroegere groentemarkt was in wintersfeer aangekleed. Wat een mooie plek voor het SNERT-kampioenschap 2019.

Sfeerverslag op video

Gemaakt door Johan Ramon.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen