Stad in potlood expositie in Stadsmuseum Harderwijk

Foto: ©Johan Ramon

In het Stadsmuseum Harderwijk heeft directeur Corien van der Meulen de komende maanden een mooie expositie uitstaan. Harderwijker Gerard Bakker tekent met potlood Harderwijk na. De oudste foto die hij natekende dateert uit 1888.

Stad in potlood

Het boek ‘De stad in potlood’ wordt uitgegeven door Drukkerij Wedding. 134 potloodtekeningen van Gerard Bakker die allemaal als basis een foto uit Harderwijk hebben. Een selectie hiervan wordt momenteel getoond in het Stadsmuseum in de Donkerstraat. Dit weekend startte de expositie en duurt tot en met 5 april. De expositie is vrij toegankelijk.

Reportage

Cameraman Johan Ramon was bij de start aanwezig en filmde de sprekers en de expositie. Vanaf 22:00 start de reportage van de tekeningen. Zijn serie over oud-Harderwijk bestaat inmiddels uit 150 tekeningen, waarvan een selectie te zien is in de Smeepoortzaal. Deze tekeningen tonen hoezeer Harderwijk door de jaren heen veranderd is.

https://youtu.be/7pdxguLAZsQ

Detail

Bakker tekent heel gedetailleerd. De oudste foto die Bakker heeft nagetekend dateert uit 1888: een voor de moderne beschouwer bijna onherkenbare Smeepoortstraat. Andere tekeningen laten juist zien hoe sommige plekken nauwelijks veranderd zijn. Dan maakt alleen een ouderwetse auto duidelijk dat de foto die Bakker als voorbeeld heeft genomen, niet in onze tijd is gemaakt.

 

Reacties