Harderwijkse VVD-fractie vraagt burgemeester en wethouder om erehagen toe te staan

Foto: ©Frits Sparnaaij

Uit verschillende gesprekken met inwoners blijkt dat er nog veel onduidelijkheid heerst, over wat de regels in Harderwijk en Hierden zijn. Daarom heeft de VVD Harderwijk-Hierden hierover vragen gesteld aan het college.

Harderwijkse VVD-fractie stelt vragen

De VVD Harderwijk-Hierden is van mening, dat in Harderwijk en Hierden, een georganiseerde erehaag of spontaan opstellen langs de uitvaart route bij kan dragen aan het rouwproces. En nabestaanden toch het gevoel te geven, dat ze een waardig afscheid van hun dierbare kunnen nemen in de huidige omstandigheden. Vanwege de coronacrisis heeft de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland besloten om erehagen bij uitvaarten te verbieden. In deze regio zitten 22 gemeenten en gebleken is dat er per gemeente nog wel wat verschillen zitten in de uitvoering van de regels omtrent uitvaarten.

Erehaag

Een erehaag is eigenlijk ontstaan omdat het samenkomen van meer dan 3 personen in een ruimte niet meer mogelijk is. En met meerdere personen kun je heel makkelijk op anderhalve meter afstand staan. Zo ontstonden er de afgelopen weken meerdere erehagen, spontaan en georganiseerd. De onduidelijkheid zit hem in het moment van handhaven en dit verschilt per gemeente.

In Harderwijk moet het kunnen

De VVD Harderwijk-Hierden is van mening dat in deze bijzondere tijd, het al bijzonder verdrietig is voor nabestaanden dat ze met slechts een kleine groep bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn. Uit diverse gesprekken kwam naar voren dat afscheid nemen via een erehaag, mensen toch een grote vorm van troost biedt in deze zware tijd. De VVD is daarom ook van mening dat het een ieders verantwoordelijkheid is om de afstand van 1,5 meter en de afspraken rondom samenscholing na te komen. Maar met de inachtneming van deze afspraken, het mogelijk moet kunnen zijn om een erehaag te vormen en/of langs de uitvaart route te gaan staan. Recente ervaringen in Harderwijk leren dat er prima uitvoering gegeven kan worden hieraan met inachtneming van de richtlijnen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224.

Reacties