Rijke baronnen en bezitloze paters over 375 jaar De Essenburgh

Uitreiking 1e exemplaar Harm-Jan van Schaik
Foto: ©Martijn Pijnenburg

De Essenburgh. Wie kent het niet? In de eerste grote bocht van de Zuiderzeestraatweg na Hierden-Dorp, zie je door de bomen heen aan je linkerkant een lange oprijlaan. Aan het einde van die laan staat een imposant gebouw. Het lijkt wel een minikasteel. Als je de oprijlaan oprijdt, kom je op een groen landgoed terecht. Met een vijver, bruggetjes, wandelpaden, hekwerken én een goed onderhouden, oud landhuis. Een ideale locatie voor bijvoorbeeld huwelijksfoto’s.

Oud en nieuw komt samen

Wie wat verder kijkt, ziet een veel jonger gebouw dat aan het minikasteel vastgebouwd is. Het is onderdeel van de kloostergemeenschap. Zo rond 2010 was de Essenburgh voor de historicus en bestuurslid van oudheidkundige vereniging Herderewich een onderwerp waar hij zich wat meer in wilde verdiepen. Hij kon niet vermoeden dat hij 10 jaar later een prachtig geschiedenisboek zou afleveren. Afgelopen maand is het boek ‘Rijke baronnen en bezitloze paters. 375 jaar De Essenburgh’ verschenen. Het boek neemt u mee in de rijke geschiedenis van het landgoed en zijn markante bewoners. Voor het eerst wordt de unieke geschiedenis van de norbertijnenpriorij uitgebreid belicht.10 jaar lang deed Pijnenburg onderzoek naar de geschiedenis van het imposante gebouw en landgoed in Hierden.

Presentatie boek rijke baronnen en bezitloze paters uitgesteld

Een mooi feest zou het worden. Zaterdag 4 april jl. stond de feestelijke presentatie gepland van het boek in de kapel van de priorij in Hierden. Maar door alle maatregelen rondom het coronavirus ging ook deze presentatie niet door. Dan maar op een andere manier… Op 15 april heeft burgemeester Harm-Jan van Schaik van Harderwijk het eerste exemplaar van het boek thuis in ontvangst genomen, en ook abt Denis Hendrickx van de abdij van Berne in Heeswijk heeft zijn exemplaar inmiddels gekregen. Momenteel wordt gezocht naar nieuwe mogelijkheden om het boek aan publiek te presenteren, zoals via lezingen rondom het 70-jarig bestaan van de priorij of tijdens de Open Monumentendagen in september.

In juli 70 jaar

Het is 11 juli 1950, het hoogfeest van St. Norbertus, stichter van de norbertijnenorde, als de abt van Berne in de abdijkerk in Heeswijk de namen bekend maakt van twintig medebroeders die hij heeft benoemd voor een nieuwe stichting. Zij verhuizen van het Brabantse land naar De Essenburgh in Hierden, midden op de orthodox-protestantse Veluwe. De Essenburgh is een landgoed met een rijke geschiedenis, ‘een der aangenaamste hofsteden deeser Land-streecke’. Voor het eerst in haar geschiedenis heeft de Essenburgh niet één rijke eigenaar, maar een groep eigenaren die allemaal de gelofte van armoede hebben afgelegd.

Van de bouw tot heden

De eigenaren van de Essenburgh zijn op hun eigen wijze allemaal markante figuren geweest, en ze komen uitgebreid aan bod in het boek. Van de familie Coolwagen, die het landhuis in de jaren kort voor 1652 bouwde, tot de adellijke familie Sandberg en de Duitse inkwartiering in de oorlogsjaren. Maar het meest bijzonder is wel de exclusieve inkijk die de norbertijnen van de Essenburgh en Mariëngaard via dit boek in hun leven van de afgelopen zeventig jaar geven. Ook in het leven in de verschillende parochies op de Veluwe en in Flevoland, waar veel Essenburgher norbertijnen als pastores werkzaam waren. Er is gebruik gemaakt van de dagboeken van de eerste prior, verslagen van het abdijbestuur, correspondentie uit het archief, aangevuld met persoonlijke gesprekken met de broeders en zusters. Samen geven die een mooi tijdsbeeld van twee van de weinige rooms-katholieke kloostergemeenschappen boven de rivieren.

Boek te koop

Het rijk geïllustreerde boek telt 280 pagina’s en is voor €29,95 te koop bij de Bruna in Harderwijk, in het Toeristisch Informatie Punt in het Oude Stadhuis, na opening ook in de museumwinkel van het Stadsmuseum, en direct via uitgeverij Berne: https://www.berneboek.com/9789089723826/pijnenburg-martijn/rijke-baronnen-en-bezitloze-paters/

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224.

Reacties