Houvast voor cliënten dankzij geopende dagbesteding

Foto: De Stadswerkplaats

Tijdens de gehele coronacrisis is er één dagopvang die nooit haar deuren sloot. “Het sluiten van dagbestedingen zorgt voor een enorme druk op de mensen die er gebruik van maken. Met alle risico’s van dien”, zegt oprichter Daniëlle Terpstra van De Stadswerkplaats stellig. “Ik roep aan alle collega’s dan ook op om hun dagbesteding zo snel mogelijk te openen en daarmee overbelasting van de crisisdienst te voorkomen.”

Houvast

Diverse cliënten geven aan dat dagbesteding de enige houvast is in deze geïsoleerde corona-tijd en bang te zijn zonder deze houvast weer terug te vallen naar onder andere suïcidaal gedrag. De locaties in Ermelo hebben direct de anderhalve meter afstand in acht genomen. Voor de locatie in Harderwijk (oude pand van Aktie Sport) is twee weken de tijd genomen om de aanpassingen te doen.

Isolatie veroorzaakt toestroom voor crisisdienst

Uit onderzoek blijkt dat na elke crisistijd het aantal mensen met depressieve klachten stijgt. Met alle gevolgen van dien. Psychiater Jeroen Terpstra van het Psychiatrisch Expertise Centrum vertelt: “Mensen die naar een dagbesteding gaan, behoren tot een kwetsbare groep met een kleiner sociaal netwerk. Ik zie een toename van deze doelgroep binnen de crisisdienst, omdat zij nergens anders heen kunnen en daardoor in crisis raken.” Onderneemster Danielle Terpstra is eigenaar van de enige dagbesteding die tijdens de coronacrisis haar deuren direct heeft opengehouden. “Elke dag dat ik de deuren opendoe tijdens deze lock-down zie ik direct hoe enorm veel dat voor de cliënten betekent. Ik wil mensen oproepen om zoveel mogelijk aangepast open te gaan en hun cliënten te helpen”, aldus Terpstra.

Creatieve broedplek in geïsoleerde tijd

Daniëlle Terpstra richtte in 2016 haar eerste dagbesteding in: De Dorpswerkplaats. Een plek waar mensen met een beperking zich creatief kunnen ontwikkelen in een beschermde omgeving. Op dit moment zijn er drie locaties waar mensen tijdens hun dagopvang worden gestimuleerd om op een andere manier naar alledaagse voorwerpen te kijken. De doelgroep is heel divers. “Er zitten mensen met een visuele, een lichamelijke of een geestelijke beperking tussen, maar ook mensen met een psychiatrische problematiek die hen verhindert terug te keren in de maatschappij. Mensen hebben minder zorgvragen als ze naar de dagbesteding kunnen en het daar naar hun zin hebben”, zegt Terpstra. “Zeker mensen met een psychiatrisch ziektebeeld kunnen somber worden. Als je daar geen tegenwicht aan biedt, kan hun zorgvraag steeds zwaarder worden.”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224.

Reacties