Harderwijk blijft verbod op erehagen handhaven omdat het onderdeel noodverordening is

Foto: ©Frits Sparnaaij

Het vormen van een erehaag wordt door de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland gezien als een samenkomst. En samenkomsten zijn verboden. De VVD-fractie stelde hierover vragen aan het college. De antwoorden zijn inmiddels gepubliceerd.

College Harderwijk volgt beleid

Als een erehaag niet strak geregisseerd is, kunnen gemeente en de veiligheidsregio niet voor de gevolgen instaan. Bij een erehaag is het risico op het niet-afstand houden te groot. Bij een erehaag is het niet alleen familie en is de groep groter dan 3 én dichter dan op anderhalve meter afstand van elkaar staan is nog steeds verboden. Bij een erehaag kunnen mensen op zich wel rekening houden met de afstand, maar er is echter geen controle over wie er direct naast, achter of bij gaat staan wanneer de rouwstoet passeert. Daarmee worden besmettingsmogelijkheden in de hand gewerkt en dat is zeer ongewenst. Bij de uitvaartdienst mogen de personen die daarbij aanwezig zijn wel een erehaag vormen.

Handhavend optreden

Één van de punten van de VVD is de vraag hoe de gemeente omgaat met spontane hagen langs de route.  Maarten van Panhuis: “Om toch een laatste eer te kunnen bewijzen aan de overleden dierbare, zijn er al diverse georganiseerde erehagen of het spontaan opstellen langs de uitvaart route ontstaan. Omdat er geen duidelijkheid is over het vormen van erehagen en/of staan langs de route om afscheid te nemen, is hier verwarring over ontstaan in onze regio.” Volgens de burgemeester en wethouders kan er handhavend worden opgetreden, maar zal dit alleen gedaan worden bij meldingen of excessen. Er wordt zeer terughoudend geacteerd.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224.

Reacties