Stemmen op 13 Stadsideeën kan vanaf maandag 15 juni

Foto: Gemeente HArderwijk

Ze zijn er weer! De Stadsideeën. Voor 2020 zijn er 34 inzendingen ingestuurd. Daarvan zijn er 13 overgebleven. In dit artikel staan ze allemaal in één stuk leesbaar. Wil je stemmen? Ga dan naar de website van de gemeente.

Zonwering Boulevard

Je kunt stemmen op Zonwering Boulevard wordt een groot scherm van 13,5 meter lang en 4 meter breed. Het idee is ontstaan vanuit de behoefte aan wat schaduw op de Boulevard. Het klimaat in Nederland wordt droger en warmer. Er gaan meer hittegolven komen. Dat heeft consequenties voor het inrichten van de openbare ruimte. Schaduw wordt even belangrijk als groen en water. Ontbind de parkeerplaatsen op de Boulevard, en plaats een speelse zonwering tussen Vischpoort en horeca, op de plek waar nu de parkeergelegenheid is. Dat deel van de Boulevard is optisch nog ‘kaal’, er mist een schakel die stadsmuur, gazon, bestrating, oeverkant en water met elkaar verbindt. Er mist iets ruimtelijks. De zonwering vult de leegte op, en zorgt voor de gewenste cohesie. Op termijn kunnen meer elementen geplaatst worden, zodat een promenade langs het water ontstaat.

Wandelgebied

De Boulevard wordt in dit plan een wandelgebied, niet meer een plek waar auto’s vijf maanden rijden en geparkeerd worden. De gemeente Harderwijk noemt de Boulevard de apotheose van het ambitieuze Waterfrontproject. Je kunt anno 2020 een plek waar auto’s mogen rijden en parkeren, niet de apotheose van een ambitieus nieuwbouwproject noemen. De lengte van de zonwering bedraagt 13,5 meter, de breedte 4 meter. Zij wordt gemaakt van duurzaam, milieuvriendelijk materiaal: stalen constructie (recyclebaar), met daarop lamellen van verduurzaamd hout. De zonwering is voldoende breed om te wandelen en om er zitmeubels te plaatsen.stemmen

Een parel in het park

Voor het Stadsidee 2020: Je kunt stemmen op een openbaar toilet verpakt in kunst als parel in het park. Zolang er mensen zijn, verandert er veel maar 1 ding verandert niet: dat als we iets drinken of eten, dan moet het er weer uit. Die basisbehoefte vraagt om openbare toiletten natuurlijk. Openbaar omdat we dan niet alleen afhankelijk zijn van horeca waar je je verplicht voelt om een consumptie te nemen.

Harderwijk stelt voorbeeld

In Harderwijk kunnen we een voorbeeld stellen (voor andere plaatsen) met een opvallend artistiek toiletgebouwtje in het Hortuspark. Dat is een centrale plek in de stad waar uitstekend naar verwezen kan worden via bewegwijzering. Als we dit gebouwtje aan de buitenkant voorzien van bijzondere beschildering, dan valt het op, wordt het zelfs een trekpleister en laat Harderwijk zien hoe gastvrij ze is, zowel voor gasten van buiten als voor de Harderwijkers zelf.

Makkelijk toegang

“Uw nood zit ons hoog”, en zo wordt de basisbehoefte een van de parels van Harderwijk waar we heel trots op zijn. Slechts 1 toegangsdeur voor mannen, vrouwen, gehandicapten en alles wat er tussen zit. En het moet geen te vandaalbestendige kluis zijn want dat is allesbehalve vriendelijk. Wie goed doet, goed ontmoet (!) Openstelling in ieder geval op winkeltijden en met evenementen.

Historische informatie vanaf het water

Voorzie de bijzondere water lijn van Harderwijk met informatieborden, te lezen door pleziervaart vanaf het water. Bij kades, bruggen, bijzondere bouwwerken die te zien zijn vanaf het water met een rijke historie zoals de vischpoort, de vis afslag en de molen, De vuurtoren, de jachthaven, het dolfinarium. Maak borden van cortenstaal zodat ze passen bij de andere kunstobjecten/ informatie borden langs de kant. Plaats er informatie op over de oorsprong, namen, bijzonderheden.

Speurtocht

Je kunt stemmen op een speurtocht die op te halen is bij het havenkantoor voor toeristen te water die met hun bootjes of bijvoorbeeld kajaks op die manier zefstandig een stadstour kunnen varen en leren over de rijke historie van de stad. Vul deze borden aan met enkele kunstobjecten van hetzelfde staal. Passend bij Harderwijk en de waterrijke omgeving. Denk aan vogels, vissen, gevels en schepen. Prijzen variëren van kleine objecten van 35 Euro tot grotere objecten van 500 euro. Maak er mooie verlichting bij die de waterkant bijzonder verlichten ( ook onder de bruggen )

Discgolf het is iets voor iedereen!

Je kunt stemmen op een discgolf-park. Wat is het nou eigenlijk? Het is eigenlijk het gewone golfspel, maar dan met frisbees. In plaats van een ‘hole’ moet de disc naar een ’target’ worden gegooid: Een paal met kettingen met daaronder een mand. “Die kettingen remmen de frisbee af, waardoor hij als het goed is in de mand valt. Dan telt hij. Valt de frisbee er naast, dan niet.”

Ideale plekken

Harderwijk en Hierden hebben super veel mooie parken of gebieden die ideaal zijn om deze sport te realiseren. Disc Golf is niet aan leeftijd gebonden en is dus leuk voor iedereen! Ook is het een goede activiteit om in beweging te komen en te blijven, het is erg laagdrempelig om in te stappen.

Prijzig

In aanschaf zijn de Disc Golf-Targets redelijk prijzig, denk aan rond de 200eu per basket, maar zo goed als onderhoudsvrij. Om een volledige baan te maken heb je er 9 of 18 nodig. Ook moet je denken aan de startplekken vanwaar je gaat werpen (verstevigde ondergrond) dit kan op verschillende duurzame manieren gerealiseerd worden. Een informatie bordje over de baan zou leuk zijn.

Niks in de buurt

In Nederland heb je verschillende openbare Disc Golf parken maar er zit niks in de buurt dus mij lijkt het leuk om van Harderwijk/Hierden de eerste te maken van de Veluwe!! De holes zullen uiteindelijk verdeeld worden door Harderwijk en/of Hierden zodat iedereen van de stad en de omgeving kan genieten maar ook een leuke en sportieve dag hebben met elkaar!

Gezondmoeting: bewegen in een park voor jong en oud

Je kunt stemmen op een unieke hang-out. Ik heb een plek ontworpen waar mensen samen kunnen komen om te praten/sporten/chillen eigenlijk van alles. Ik heb ervoor gezorgd dat het er modern uitziet maar ook nog herkenbare delen heeft van de oude stadsmuur.

Het unieke van mijn idee is dat er zoveel te doen is op maar een klein oppervlak. Ik heb er een presentatie bij gemaakt en om het wat realistischer te maken hebben we hem in SketchUp verwerkt. Ik weet niet zo goed hoeveel het zou moeten gaan kosten. Ik heb voor de naam Gezondmoeting gekozen omdat het een ontmoetingsplek is waar mensen kunnen afspreken en je kan daar bewegen en sporten dus daarom gezond. Het idee is om hem naast de houtwal te plaatsen.

Voedselbos Slingerbos

Je kunt stemmen op het huidige Slingerbos, een voedselbos door eetbare bomen, struiken en planten toe te voegen aan de huidige bebossing. Vrij toegankelijk en educatief te gebruiken voor scholen. Laat een ervaren deskundige een plan maken en ga met het wijkteam Slingerbos in gesprek over aanleggen en het leveren van vrijwilligers voor onderhoud. Ook de twee scholen in de wijk kunnen hieraan meewerken.

Zo groot als kan

Het budget hierin is afhankelijk van de aanpak. Waar de bomen vandaan gehaald worden en wie ze plaatst. Of er met kleine bomen wordt begonnen of al grote. En in welke tijds planning het bos voorzien wordt van de nieuwe beplanting. Tegenwoordig wordt er ook al veel gratis aangeboden aan stekken of al volgroeide eetbare planten en bomen. Ik denk bijvoorbeeld aan bramen struiken, bos bessen struiken, walnoten bomen, vlierbessen struiken, aardbeien planten en enkele fruitbomen.

Kabouterpad in het bos voor kinderen

Op Texel bestaat het Sommeltjespad, een vergelijkbaar iets zou leuk zijn voor Harderwijk. Je kunt stemmen op een kabouterpad. Kinderen beleven zo’n pad anders dan volwassenen, voor hen is het “echt”. Elke keer als zij weer een paaltje zien met een kaboutermuts rennen ze erheen en willen weten wat er op het bordje staat. Hierbij is het belangrijk dat er een verhaal is als rode draad en daarnaast kan het pad gebruikt worden om informatie te geven over het bos.

Vragen

Wat voor soort bomen zijn er? Welke dieren leven in dit bos? Hoe ziet het bos er in de nacht uit? Kids vinden het super leuk om in het bos een doel te hebben. Zo zou hier ook een educatief element aan toegevoegd kunnen worden. Kabouters die “vertellen” over de bomen waar ze bij staan en de kinderen vragen stellen om bijvoorbeeld eikels te zoeken of iets dergelijks. In het bos wandelen met kinderen is leuk, vooral de eerste 100 meter, hierna willen kinderen vaak niet meer wandelen. Wat wij merkten is dat onze kinderen het leuk vinden om een doel te hebben. Zo verzinnen we van alles in het bos; wie het eerste een plant kan vinden met x kleur wint. Om een boswandeling met kinderen te veranderen in een echte beleving is een kabouterpad een leuke toevoeging aan het al leuke bos dat wij in Harderwijk hebben.

Legale graffiti/street art plek.

Meer ruimte voor creativiteit. Mijn plan heeft te maken met een van mijn hobby’s en in Harderwijk vele anderen. Alleen is het illegaal. Je raad het waarschijnlijk wel; graffiti of street art. Er zijn veel verschillende meningen over dit onderwerp. Voor mij is het een manier om me te uiten en het “op doek” brengen. Ik vind het alleen lastig om te doen omdat het bijna in heel Nederland illegaal is en als er plekken zijn moet ik of helemaal naar Leeuwarden of Utrecht. Je kunt stemmen op mijn stadsidee is dat er in Harderwijk een legale plek komt waar je graffiti mag spuiten.

Creatief uiten

Mijn idee is naast dat het weinig kost, het mensen een kans biedt om zich creatief te uiten en niet bang te zijn dat de politie komt. Dit biedt zelfs mogelijkheden voor mensen die hier tegen zijn. Want als er een legale plek is waar het gewoon mag waarom zou je het dan ergens illegaal doen onder een tunneltje? Dit bespaart schoonmaakkosten. En misschien nog wel het belangrijkste is dat mensen de ruimte krijgen om creatief bezig te zijn. Ik heb al een locatie in gedachten. Voor de mensen die bekend zijn in Drielanden zijn het de schotten van de snelweg bij het gele tunneltje. Het staat uit het zicht als je het niet wilt zien en in het zicht als je het wel wilt zien. Laten we samen de stad kleuren. Droom mee over dit stadsidee!

Graffiti is an art and if art is a crime, let god forgive us all. (Lee Quiñones, 1988)

Buurman en buurman museum

Je kunt stemmen op iets leuks voor jong en oud, een interactief museum over Buurman en Buurman met bouwplaatsen, rare uitvindingen als sporttoestellen om te bewegen, oplossingen moeten bedenken om naar een volgende ruimte te kunnen. Stimuleer het creatief denken, en leer vaardigheden zoals rekenen, schilderen, klussen, etc. Herkenbaar en interessant voor alle leeftijden.

Niet te ingewikkeld

Qua aankleding komt het geheel in stijl van Buurman en Buurman. De ouderwetse gordijntjes, behang en daarbij ook ouderwets gereedschap. Dit valt zelfs in te zamelen door mensen hun oude gereedschap te laten doneren voor de aankleding van het museum. En door gebruik te maken van de kringloop, recycling. Dit alles plaatsen in een ouder pand, mogelijk iets wat nu leegstaat in de binnenstad, of bijvoorbeeld de oude bioscoop. Dan is het meteen mogelijk films te tonen van Buurman en Buurman. Het budget is totaal afhankelijk van welk pand ervoor gebruikt mag worden en de grootte van het museum.

Kinderfeestjes

Dit museum zou ook erg geschikt zijn vóór het houden van kinderfeestjes. Bijvoorbeeld alle kinderen in een overal met veiligheidsbril in een ruimte zetten met ezels met canvasdoeken. En dan een verf gevecht houden. gegarandeerd succes, of hun eigen uitvinding bouwen met hout ( restmateriaal van bouwmarkten inzamelen) Of bijvoorbeeld zelf een uitvinding maken, vogelhuisjes, etc.

Afstand tot arbeidsmarkt

Het museum zou goed banen kunnen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In zo‘n museum is altijd wel iets te doen, te bouwen, te bedenken, te onderhouden. Vanwege deze laatste alinea is dit idee ook geplaatst in een andere rubriek van dit platform.

Upgrade Skatepark Harderwijk

In 2020 wordt skateboarden geïntroduceerd op de olympische spelen. Als gevolg hiervan worden de sporten op de skateparken steeds populairder. Voornamelijk kinderen en jongeren, maar zelfs volwassen, gaan erop uit om a.o. op skatenboards, bmx’en, inline skates en steppen om nieuwe tricks te leren en (nieuwe) mensen te ontmoeten. Doordat deze sporten steeds populairder worden stijgt het niveau enorm. Om dit niveau aan te kunnen blijven houden bouwen steeds meer gemeentes een modern skatepark. De oude parken sluiten niet goed aan op het niveau en stijl van tegenwoordig. Obstakels zijn vaak te laag of te kort en daardoor geen uitdaging meer.

Nu trekken jongeren weg

Jongeren zijn vaak bereid uren in de trein of auto te zitten om deze nieuwe skateparken op te zoeken. Nunspeet is hier een goed voorbeeld van. Nadat Redbull het park in hun blog benoemde gingen skaters uit heel Nederland dit park een bezoek geven om tricks te leren die in het skatepark van hun gemeente niet te leren zijn. En na bijna 4 jaar na de opening van het park zijn er dagelijks mensen vanuit andere steden.

Kwaliteit

Je kunt stemmen op de kwaliteit van de jongeren accommodaties zegt veel over de ontwikkel van een stad. Voorbeelden zijn mooie sportclubs of het stadsstrand. Zeker bij de jongeren zelf. Daarom past het stalen skatepark niet meer bij het vernieuwde en als maar groeiende Harderwijk. In tegenstelling tot de meeste sporten in Harderwijk is er voor deze sporten geen verenging die voor deze mensen opkomt, ze helpt of subsidie krijgt om de obstakels up-to-date houdt. Daarom willen wij op deze manier geld verzamelen om dit te kunnen doen voor de kinderen en jongeren die niet lid zijn van een voetbal- of hockeyclub omdat ze dit als hun sport beschouwen.

Maak van een boom in de stad een wereldboom en spaar CO2

We hebben prachtige bomen in Harderwijk, ooit geplant met visie, spierkracht en zorg, zodat wij er nu heerlijk van kunnen genieten. Maar wat weten we eigenlijk van die bomen, hoe heten ze, hoe oud zijn ze , welke dieren en insecten trekken ze aan? En kunnen wij als stadsbewoners ertoe bijdragen dat er meer bomen komen nu gebleken is dat bomen een enorme positieve bijdrage leveren in duurzaamheidsvraagstukken doordat ze, tijdens hun groei, CO2 opslaan?

Meer bomen

Meer bomen in de stad, in Nederland of elders op de wereld. Je kunt stemmen op het volgende idee: Stel je voor dat bewoners of gasten van Harderwijk de mogelijkheid krijgen om voor een klein bedrag per jaar een boom die in de stad staat, te adopteren. Zij verzamelen informatie over deze boom en middels een QR code , die op of naast de boom wordt aangebracht, kan iedereen deze informatie lezen en opslaan. Daarmee wordt deze boom uit de anonimiteit gehaald en gaan veel mensen er meer van genieten. Als onbekend onbemind maakt, dan moet het omgekeerde toch ook gelden?

Adoptie

Van de adoptiebijdrage wordt één of meerdere bomen gekocht, die naar keuze in de stad worden geplant (denk ook ziekte resistente aanplant, aan voedselbos of een klimaatbos), elders in Nederland of in de wereld. Hiermee doen we dan mee aan een wereldwijd lopend project om miljoenen hectaren braakliggend land te bebossen. (zie: Bonn Challence of WRI.org) In Nederland hebben we niet veel braakliggende gronden, maar kunnen wel boompje voor boompje een bijdrage leveren aan deze haalbare , succesvolle en effectieve werkwijze om CO2 te reduceren. Dat maakt blij, heel blij! Maakt Harderwijk hier een succes van, dan kan de stad een voortrekkersrol spelen doordat het uitgewerkte concept kan worden gebruikt door andere gemeenten of landgoederen.

Calisthenics Park Harderwijk

https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=2GLHmrX6CNU&feature=emb_logo

Door de coronacrisis werden wij geïnspireerd om naar oplossingen gaan zoeken om toch te sporten terwijl de sportscholen dicht waren. Zo zijn wij ook met een groepje jongeren buiten gaan trainen. Dit doen wij bij een zogenaamd Calisthenics park in Putten. Een Calisthenics park is een soort buitensportschool met allerlei klimrekken en stangen waar je eindeloos veel oefeningen kunt uitvoeren.

Dit zou toch fantastisch zijn in Harderwijk?

Je kunt stemmen op een dergelijk sportpark in Harderwijk. We denken dat hier veel gebruik van gemaakt gaat worden door jong en oud in Harderwijk. Het is voor iedereen geschikt en stimuleert mensen om te gaan sporten, en geeft daarnaast ook de mogelijkheid om een goede workout in de buitenlucht te kunnen doen.  Wij willen dit graag realiseren bij het Crescent Park, de Wijde Wellen of een andere mooie geschikte locatie.

Gratis sporten

Daarnaast biedt het Calisthenics park mensen die het financieel wat minder breed hebben de mogelijkheid om gratis te kunnen sporten en zo toch aan hun lichaamsbeweging te komen!calisthenics

Het is onze droom om een dergelijk park in Harderwijk te hebben en wij denken dat het ook fantastisch past bij de uitstraling van de stad Harderwijk! Het is geschikt voor kinderen, volwassenen, jong en oud. Er kunnen groepslessen gegeven worden en bijvoorbeeld bootcamps georganiseerd worden. Er is van alles mogelijk! Het is zou echt een enorme verrijking zijn voor ons mooie Harderwijk.

Stadsvlinders

De vlindertuin kan bestaan uit een combinatie van vaste planten die allemaal zijn geselecteerd op hun waarde voor biodiversiteit/vlinders. Je zou ook een collectie vlinderstruiken kunnen gebruiken met een spreiding in bloeitijd van mei tot in november en met een grote variatie aan kleur, van wit, roze, blauw en paars naar geel Een combinatie van bomen, struiken en open bloemrijk grasland is ideaal, als maar gezorgd wordt voor voldoende openheid, zodat de zon op veel plekken door kan dringen.

Vlinderplek

Als je een mooie vlinderplek wilt realiseren waar de Harderwijkers ook van kunnen genieten kun je denken aan de combinatie van kroeg en kraamkamer: een mooie tuin met vlindervriendelijke planten en een stuk bloemrijk grasland waar veel soorten zich ook kunnen voortplanten.

Vlinders

Wie ziet ze niet graag vliegen, die prachtig gekleurde vlinders. Het geeft een vrolijk en vrij gevoel. In de Harderwijkse vlindertuin vliegen de inheemse vlinders vrij rond in hun eigen leefomgeving. Geniet tijdens een rustgevende wandeling van dit stukje natuur en leer meer over de inheemse vlinders en planten. Geschikt voor het hele gezin en leerzaam voor de kinderen. En wie toevallig geen vlinders zou zien kan hier ook genieten van de tuin, een prachtige kleuren zee van zomerbloeiers. Vooral in deze tijd moeten we zuinig zijn op onze natuur en er meer bij stilstaan hoe bijzonder het is!

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen