Partij sesam uit India blijkt teveel resten kankerverwekkend ethyleenoxide te bevatten

Foto: Pixabay

In september en oktober 2020 zijn een groot aantal terugroepacties aangekondigd van producten waarin sesam is verwerkt. De sesam die in deze producten zit voldoet niet aan de Europese regelgeving voor voedselveiligheid.

Partij sesam

In een aantal partijen sesam uit India bleken te veel resten van een gewasbeschermingsmiddel te zitten, ethyleenoxide. Deze stof geldt als kankerverwekkend, en het gebruik er van is in  de Europese Unie niet toegestaan. De sesam is, via België, verspreid over 24 verschillende landen.

Bij een overschrijding van de norm voor restanten ethyleenoxide is de verwerking en verkoop van (producten met) deze sesam niet toegestaan.

Veel supermarkten

Helaas blijkt deze sesam toch in veel producten verwerkt te zijn; dit heeft geleid tot een groot aantal terugroepacties. Op deze pagina zijn de terugroepacties van producten met sesam, die worden teruggeroepen vanwege een te hoog gehalte aan ethyleenoxide, verzameld. Deze pagina wordt bijgewerkt als er een nieuwe terugroepactie op de site wordt geplaatst. De nieuwste meldingen vindt u altijd bovenaan.

Terugroepacties van producten met sesam vanwege te veel resten ethyleenoxide:

14 oktober: Terugroepactie Hoogvliet afbakbroodjes Dutch Bakery en g’woon

14 oktober: Terugroepactie Nettorama afbakbroodjes Dutch Bakery en g’woon

14 oktober: Terugroepactie Vomar afbakbroodjes g’woon

14 oktober: Terugroepactie ALDI Triangels Meergranen

14 oktober: Terugroepactie g’woon afbakbroodjes COOP

14 oktober: Terugroepactie broodproducten DEEN

14 oktober: Terugroepactie broden met sesam (Jumbo)

14 oktober: Terugroepactie g’woon afbakbroodjes SPAR

13 oktober: Terugroepactie g’woon afbakbroodjes Poiesz

13 oktober: Terugroepactie AH broodjes met sesam

10 oktober: Terugroepactie Soezie bakmixen (Welkoop)

23 september: Terugroepactie Soezie Broodbakmix Meergranenbrood (Welkoop)

22 september: Terugroepactie Albert Heijn AH Bagels Sesam

13 september: Terugroepactie Soezie bakmixen voor brood (Welkoop)

Wat moet ik doen?

De ethyleenoxide in deze producten vormt geen acuut gevaar voor de gezondheid. Als u over een langere tijd teveel ethyleenoxide binnen krijgt, dan kan dat echter wel schadelijk zijn voor de gezondheid. Het eten van producten waarin sesam is verwerkt waarop te veel ethyleenoxide zit wordt dan ook dringend afgeraden.

En nu?

Over het algemeen kunt u de producten waarin deze sesam verwerkt is terugbrengen naar de winkel en krijgt u uw geld terug. Soms krijgt u het geld terug als u contact opneemt met de fabrikant of merkeigenaar van het product. Dit verschilt per winkel en per merk.

Wij raden u aan om de berichten nauwkeurig te lezen om te zien wat u moet doen om het aankoopbedrag van deze producten terug te krijgen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224.

Reacties