Gezamenlijk initiatief voor gratis duurzame mondkapjes voor minima in Harderwijk

Foto: Pixabay

AZC Harderwijk wil gratis mondkapjes maken voor inwoners van de gemeente, die van een minimuminkomen moeten leven. Met een eventuele mondkapjesplicht in het vooruitzicht, is het belangrijk dat iedereen in Harderwijk over een mondkapje kan beschikken. Het gezamenlijk initiatief is een samenwerking tussen COA/AZC, gemeente Harderwijk, Zorgdat en de Harderwijkse Uitdaging.

Gezamenlijk initiatief

Het kost sommige inwoners van Harderwijk een flinke hap uit het weekbudget om een mondkapje te dragen in publieke ruimtes, zeker wanneer zij moeten rondkomen van een minimuminkomen. Nu is mondkapjes dragen nog een dringend advies van de overheid, maar mogelijk wordt het binnenkort verplicht. “De kosten van mondkapjes kunnen best oplopen”, stelt wethouder Gert Jan van Noort. “Daarom vinden wij het belangrijk dat ook mensen met een beperkt inkomen over een mondkapje kunnen beschikken.”

Eerste 4.000 mondkapjes

In overleg met de gemeente Harderwijk is welzijnsorganisatie Zorgdat aangewezen om de verspreiding van de mondkapjes te organiseren. Directeur Carla Venema: “Wij hebben een gift van 4.000 wegwerpmondkapjes ontvangen en voorzien daarmee in de eerste vraag. De mondkapjes kunnen worden opgehaald op de hoofdlocatie aan de Deventerweg. Verder zorgen wij voor verspreiding in samenwerking met verschillende stichtingen en organisaties. De informatie staat op de website Zorgdat.”

In de tussentijd kunnen de bewoners van het AZC de productie opschalen. Omdat de behoefte aan gratis mondkapjes wellicht een langere periode zal aanhouden, gaan de betrokken partijen samen aan de slag om tot een duurzame oplossing te komen.

Oorspronkelijke project uitgebreid

Esther Rozeboom, manager van stichting Harderwijkse Uitdaging: “Er lag bij ons al een prachtige aanvraag van het AZC – voor 2 naaimachines en katoen – om mondkapjes te kunnen maken voor eigen gebruik. Door dit uit te breiden naar productie voor de lokale samenleving, creëer je een win-winsituatie voor alle betrokken partijen.”

Thami Zabda, locatiemanager bij COA/AZC, vult aan: “Door dit project breder te trekken, kunnen veel meer mensen er voordeel van hebben. Onze bewoners hebben hierdoor in grotere mate een zinvolle dagbesteding, terwijl anderen er ook bij gebaat zijn.”

Oproep aan het bedrijfsleven

De gratis mondkapjes zullen duurzamer zijn dan wegwerpmondkapjes, omdat ze van katoen gemaakt zijn en na gebruik gewassen en hergebruikt kunnen worden. Om het initiatief te laten slagen, hebben de partijen een oproep aan het lokale bedrijfsleven. Er is geen behoefte aan geld, maar aan de volgende spullen:

  • Katoenen stoffen
  • Elastiek
  • Garen
  • Naaimachinenaalden
  • Naaimachine-olie
  • Naaimachine-onderdelen

Voor aanbod van spullen, of voor meer informatie kun je Esther Rozeboom mailen: [email protected].

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224.

Reacties