Dinie Linnenkamp (76) uit Ermelo 50 jaar bij het Leger des Heils

Foto: ©Grietje-Akke de Haas

Hoewel Dinie Linnenkamp (76) uit Ermelo gereformeerd is opgevoed, stal het Leger des Heils in 1970 écht haar hart. Eind 2020 was dat maar liefst 50 jaar geleden.

‘Alle ramen gingen open’

Dinie weet het nog goed: “Het was eerste Kerstdag en mijn schoonzusje nam me mee naar het Leger des Heils in Elburg. Eerst gingen we om 6.00 uur zingen in de straten van Elburg. Alle ramen gingen open, de mensen vonden het gewéldig. Daarna gingen we kerstbrood eten en vervolgens woonden wij de kerkdienst bij. Ik voelde me er gelijk thuis, en dacht: ‘hier blijf ik’. Het Leger is er namelijk voor iedereen. Er heerst zoveel hartelijkheid, enthousiasme en warmte, je wordt zo gastvrij ontvangen, het is er echt geweldig. Dat is gewoon waar, echt, echt, echt!” Daarop werd Dinie adherent van het Leger des Heils. ” (‘Adherents zijn mensen die in het Leger des Heils hun geestelijk thuis (hun kerk) hebben gevonden, maar zich (nog) niet als heilssoldaat daaraan willen verbinden’ (legerdesheils.nl).

Elke zondag

Vanaf dat moment was Dinie elke zondag te vinden bij de kerkdienst van het Leger des Heils in Elburg. “Ook ging ik elke week naar de vrouwenbond van het Leger des Heils.” In 1986 werd er een Leger des Heils Korps opgericht in Harderwijk, waar Dinie zich bij aansloot. Wonend in Ermelo was dit immers stukken dichterbij.

Boterham mee

Eén van haar vele vrijwilligerstaken voor het Leger des Heils is collecteren. Destijds toog ze eens per jaar op haar fiets richting Horst, boterham mee, om er jaren achtereen een week lang te collecteren. “Dat bracht altijd heel veel geld op. Wat ook zo leuk was dat je de mensen leerde kennen.” Al het vrijwilligerswerk voor het leger des Heils vindt Dinie geweldig. De café-route die ze vaak in Ermelo en Harderwijk deed met Jan Knot, mét een stapel Strijdkreten onder de arm om uit te delen. Op een gegeven moment stopten ze met de café-route. “Wij gingen altijd om 20.00 uur op weg, en waren 22.30 uur weer thuis. Dat ging niet meer omdat de cafés steeds later openden.”

Sjaals en knuffels

Met Strijdkreten stond ze ook klaar tijdens het collecteren in winkelcentra, jaarlijks onder meer in november in winkelcentrum De Enk in Ermelo. Het leverde haar in 2008 zelfs de titel ‘Strijdkreet-sergeant’ op. Met Esther Wapstra uit Ermelo besloot ze op een gegeven moment sjaals en knuffels te breien om die op diverse markten te verkopen. De opbrengst was bestemd voor het Leger des Heils.

‘Ik mocht het geld houden’

Dinie kreeg in al die jaren veel support bij haar vrijwilligerswerk voor het Leger des Heils. “Zo mocht eens mee naar een feest van een stel dat zoveel jaar getrouwd was. Zij vroegen enveloppen met geld die bestemd waren voor het Leger des Heils. Met een tamboerijn in mijn hand mocht ik de enveloppen ophalen. Na afloop van het feest ging ik met het stel mee naar huis om de enveloppen uit te pakken. Zij hielden de felicitatiekaarten en ik mocht het geld houden. Het was maar liefst 1000 gulden!”

Legendarisch

Legendarisch was de kledingbeurs die het Leger des Heils heeft gehad in Ermelo. “Eerst in de voormalige bibliotheek aan het Hanengewei, toen in een hal achter de benzinepomp aan de Putterweg, dicht bij restaurant De Lindehoek en later in de Korenbloem in wijk Oost. Met de verkoop van kleding hebben we altijd zoveel geld opgehaald!”

Mooie kleding

Het voormalige schoolgebouw de Korenbloem werd echter afgebroken. Zodoende verhuisde de kledingbeurs naar Harderwijk aan de Kennedylaan 56. “Ik ben toen meegegaan, bij de opening mocht ik zelfs het lintje doorknippen. Ik roep iedereen op vrijdag te komen, want dan sta ik achter de kassa. En ik kan je verzekeren, je koopt er echt mooie kleding voor heel weinig geld.”

Heilssoldaat

In 2001 werd Dinie door het Leger des Heils uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar. Dat jaar werd zij ook heilssoldaat bij het leger des Heils. Een heel serieuze aangelegenheid. Want, ‘Een heilssoldaat is lid van het Leger des Heils vanuit een vrijwillige, persoonlijke toewijding aan Jezus Christus. Dit verlangen ontstaat vanuit een diep persoonlijk besef en geestelijke overtuiging. Het is de intentie van elke heilssoldaat om een levenslang verbond met God aan te gaan, Hem te dienen en anderen te helpen om ook Jezus te vinden vanuit de diepe overtuiging dat het Leger des Heils voor hem de beste plek is binnen Gods familie om geestelijk te groeien en trouw te blijven’ (legerdesheils.nl).

Zwaar jaar

In 2007 kreeg Dinie jammer genoeg een ziekte waardoor ze niet meer mag autorijden. “Dat vind ik zo vervelend, daarom ben ik blij dat ik in mijn kring mensen heb die mij willen brengen als het nodig is.” Het afgelopen jaar was zwaar voor Dinie. Haar man overleed plotseling aan hartfalen en net als iedereen kreeg ze te kampen met de beperkingen door het coronavirus. “En nu krijgen we er weer 3 weken bij”, verzucht ze.

Lieve vriendin

Ze mist het contact met mensen erg nu haar vrijwilligerswerk voor het Leger des Heils op een heel laag pitje staat. “Want als mijn gezondheid het toelaat ga ik er nog jaren mee door.” Wel volgt ze via livestream de kerkdienst. Daarnaast breit ze een lappendeken voor het goede doel. Ook belt ze veel mensen die het nodig hebben en stuurt kaartjes. “Gelukkig heb ik een fijne vriendenkring, waaronder Silva Shamojan, zij is een heel lieve vriendin.”

https://ermelo.nieuws.nl/nieuws/20210112/dinie-linnenkamp-76-uit-ermelo-50-jaar-bij-het-leger-des-heils/

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen