Aanwezigheid politie en noodbevel lijken effect te hebben

Foto: ©Maximaal Sales

In Harderwijk zijn geen ongeregeldheden ontstaan na de oproepen hiertoe op social media. Op diverse plekken in Harderwijk zouden mensen voor flinke ongeregeldheden gaan zorgen. Onder andere de Boni in Stadsdennen zou bestormd worden. Ook zouden er auto’s vernield gaan worden en konden bedrijven rekenen op stenen door de ruiten.

Aanwezigheid

Dat de politie en gemeente de berichtgeving serieus namen, bleek uit de aanwezigheid van politie-eenheden in de wijk Stadsdennen. Vanaf de middag werd er continu gepost in de wijk. Gemeentemedewerkers plaatsten een camera aan een straatlantaarn op de Vondellaan ter hoogte van de ingang van het parkeerterrein bij het winkelcentrum.

Meevallen

Het winkelcentrum sloot vanaf 18.00 uur de deuren. De Boni en de Aldi zijn dan als enige twee winkels normaal gesproken nog geopend. Ook Domino’s Pizza sloot de deuren eerder dan normaal. Vanaf 18.30 uur komt er mondjesmaat wat volk op de been en neemt de politie plaats op de hoeken van het winkelcentrum en voor de ingang van het winkelcentrum. Er werden wat aanwezige personen gevraagd om hun identiteitsbewijzen en er worden wat auto’s staande gehouden, maar verder viel de onrust mee. Wel was het opvallend druk met auto’s op de Vondellaan waarvan meerdere regelmatig voorbij het winkelcentrum rijden. Volgens een buurtbewoner: “Het is op dit tijdstip nooit zo druk met auto’s, allemaal sensatiezoekers want je ik heb sommigen al voor de tiende keer gezien.” Bij Anton en Marjo van Cafetaria Stadsdennen spelen de zenuwen in de middag ook op. Normaal is de snackbar dicht op maandag, maar deze maandagavond staan ze met z’n tweeën én enkele bekenden in het pand: “Om te voorkomen dat de ruiten kapot gegooid worden, want dat is al gauw weer enkele duizenden euro’s schade.”

Noodbevel

Burgemeester Harm-Jan van Schaik kondigde aan het einde van de middag aan dat voor de wijk Stadsdennen een noodbevel werd afgegeven. Voor de duur van maandagavond en -nacht. Daarmee gaf hij de politieagenten de extra mogelijkheid om voorbijgangers te kunnen controleren op bijvoorbeeld wapens. Bij voetbelvereniging Zwart Wit’63 aan de Parkweg werd door de politie geopperd dat de aanwezige jeugdspelers, -trainers en coronastewards beter voor 19.00 uur het sportpark konden verlaten. Ook de parkeerplaats van supermarkt Dirk van de Broek (Knardijk) is korte tijd afgesloten geweest.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen