Ambassadeur van de stad, Dries van den Berg, is overleden

Foto: ©Dries van den Berg.nl

Dagvers gerookte paling, daar kennen we hem allemaal van. Dries van den Berg van de gelijknamige Palingrokerij en vishandel. Dries van den Berg is op woensdag 27 januari overleden. Dries kreeg een hartinfarct en helaas heeft hij deze niet overleefd.

Ambassadeur van de stad

Dries was oprecht een ambassadeur voor de stad. Een markante persoonlijkheid. Organisatorisch betrokken bij vele Aaltjesdagen en meerdere Haringparty’s was hij bij betrokken. Als veilingmeester, adviseur en ambassadeur. De stichting Visserijdagen waren ook jarenlang onderdeel van zijn vrijwilligerswerk. De Botterstichting kon heel vaak rekenen op de hulp van Dries. Maar ook buiten Harderwijk deed Dries veel voor anderen. Vooral zijn inzet voor het behoud van de palingcultuur viel op. Een viskundige en ambassadeur van Hanzestad Harderwijk. Op 10 november 2018 ontving Dries van burgemeester Harm-Jan van Schaik dan ook een Koninklijke Onderscheiding. Hij werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dries kreeg deze onderscheiding vanwege zijn inzet voor de stad Harderwijk.

Dries van den Berg

Dries komt oorspronkelijk uit het onderwijs. In 1978 begon Dries een palingrokerij. Gerookte paling voor zijn eigen markthandel werd in een historisch pand aan de Kromme Oosterwijck (hoek Vischmarkt) bereid. De paling die hier ’s nachts werd gerookt, werd op markten in heel Nederland aan de man gebracht. Nu, in 2021, is het de enige nog overgebleven palingrokerij van de stad. Hier werd nog bijna dagelijks door Dries zelf de verse vis gerookt en bereidt. Na de verhuizing van de zaak aan de Burgemeester de Meesterstraat naar het Vispaleis aan de Stephensonstraat, besloot Dries om een stapje terug te doen en werd zoon Peter de grote baas van het bedrijf.

Standwerken in klederdracht

Dat Dries kon praten, dat kan iedereen beamen. Je hoefde hem maar tegen te komen in zijn kenmerkende blauwe stofjas en hij praatte de oren van je hoofd. Ideaal voor een standwerker. En dat deed Dries graag, dat was de oorsprong van het bedrijf dat er nu staat. Jarenlang struinde hij in klederdracht weekmarkten, jaarmarkten en standwerkersconcoursen af. Hij vertelde zo graag over de fijne vers gerookte paling uit Harderwijk dat hij meermaals Nederlands Kampioen Standwerken werd.

Eigen viswinkel

De klanten wilden vaker zulke lekkere paling kopen en dat zorgde ervoor dat er een winkeltje werd geopend aan de Burgemeester de Meesterstraat. Hier kwamen al gauw de vaste marktklanten uit heel Nederland naar toe om regelmatiger hun paling te kopen, ook de Harderwijkse lekkerbekken werden aangetrokken. De klanten konden toen al in de achtergelegen rokerij zien hoe deze paling gerookt werd. Al snel breidde dit zich uit tot: het ontvangen van busgezelschappen, uitnodigingen voor meer jaarmarkten en evenementen, het opstarten van een winkelketen in Duitsland en tal van promotionele activiteiten in binnen en buitenland.

Toen het bedrijf in 1999 afbrandde en opnieuw werd opgebouwd, werd gekozen voor een viswinkel met een compleet assortiment, van: verse vis, gebakken vis, gerookte vis, traiteurproducten en kant en klaar maaltijden. Op 20 mei 2000 werd de geplande nieuwe palingrokerij & viswinkel geopend. Inmiddels is palingrokerij Dries van den Berg de laatste traditionele rokerij binnen de stadsgrenzen en trekt jaarlijks vele klanten en bezoekers uit heel Nederland maar ook uit Duitsland en België.

Nieuwe locatie

De grote ontwikkelingen in de stad Harderwijk; genoemd Plan Waterfront, zorgden er voor dat Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg moest gaan wijken voor woningbouw met bijhorende infrastructuur. Hierdoor was het bedrijf genoodzaakt uit te wijken naar een nieuwe locatie, de Stephensonstraat nummer 2. Binnen dit nieuwe pand, dat geopend werd op 14 november 2018, is geprobeerd de authentieke sfeer van de vishandel te behouden. Met een enorme uitbreiding door middel van een restaurantgedeelte en heus palingmuseum, is deze nieuwe locatie een boegbeeld voor Harderwijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen