Waar hangt u een CO-melder?

Foto: Pixabay

In februari vraagt de brandweer extra aandacht voor koolmonoxide (CO).

CO-melder

Het aanschaffen van CO-melders is één van de simpele tips om tijdig gealarmeerd te worden bij een te hoge CO-concentratie in uw woning. Een CO-melder kan uw leven redden! Hebt u ze al aangeschaft? Hieronder leest u waar u ze moet plaatsen.

  • CO-melder in een ruimte met verbrandingstoestel (zoals een cv-ketel, open haard, (pellet)kachel of geiser). CO is lichter dan lucht en mengt zich met de warme lucht uit het verbrandingstoestel. De CO zal met de warme lucht opstijgen. Het is daarom verstandig om een CO-melder in de ruimte van het verbrandingsapparaat zo hoog mogelijk te hangen.
  • Houd een horizontale afstand van 1 tot 3 meter tussen de CO-melder en het verbrandingstoestel.
  • Hang de CO-melder centraal in de ruimte.
  • Hang de CO-melder op minimaal 30 centimeter van omliggende muren.
  • CO-melder in een ruimte zonder verbrandingstoestel.
  • Plaats de CO-melder in een ruimte zonder verbrandingstoestel op (minimaal) ademhoogte. In een slaapkamer is dit de hoogte waarop men slaapt, in een andere ruimte is dit de zit- of stahoogte.

Waar kunt u verder op letten?

Plaats de CO-melder nooit naast luchtinlaten of -uitlaten. Plaats het ook niet achter of naast objecten, zoals gordijnen, kasten of een (plafond)lamp. Ook in de badkamer hangt u beter geen melder (vocht tast de werking aan).

Campagne ‘Risicobewust Harderwijk’

Dit is onderdeel van de campagne ‘Risicobewust Harderwijk’ van de Veiligheidsregio Noord- Oost-Gelderland (VNOG) in samenwerking met gemeente Harderwijk. De gemeente en brandweer vinden het belangrijk dat inwoners zich bewust zijn van risico’s en willen inwoners stimuleren om maatregelen rondom brandveiligheid en CO te treffen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen