Vechten tegen windmolens, ook in Harderwijk

Foto: Pixabay

Als je van Dronten naar Harderwijk rijdt, kom je zo’n heel veld tegen met windmolens en ik ben daar verschrikkelijk weg van. Ik vind het echt heel mooi. In mijn politiek-actieve leven ben ik een keer naast zo’n gigantisch ding gaan staan, ergens achter Emmeloord. Men vroeg me of dat ik helemaal naar de top wilde klimmen; daar heb ik met mijn hoogtevrees maar voor bedankt.

Nu zag ik hier in een lokaal blad een artikeltje staan met de kop ‘Windmolens in de gemeente Nunspeet doet veel stof opwaaien’. Zo maar ineens dacht ik een seconde aan Don Quichot, maar daar zal het hier niet omgaan. In Nunspeet is het bijna compleet uitgesloten dat er nog nieuwe windmolens ergens geplaatst gaan worden, buiten de bestaande plannen dan. Dit heeft het college van Burgemeester en Wethouders laten weten op vragen van het CDA.

Lees hier verder Vechten tegen windmolens 

Volgens de kop van het artikel doen de windmolens veel stof opwaaien, ondanks dat ze er nog niet zijn. Echter niet alleen in Nunspeet speelt het onderwerp, maar ook bijvoorbeeld in Waalwijk, juist in Brabant. Begin van dit jaar had het Brabants Dagblad een artikel met de kop ‘Kritiek op plan windmolens zwelt aan: ook politiek in Waalwijk roert zich’. Aangezien het college van Waalwijk zich nog niet wilt vastleggen op de afstand tussen de bebouwde kom en de te bouwen windmolens, is in Waalwijk de petitie ‘Geen windmolens dichtbij de bebouwde kom van Waalwijk’ gestart. De petitie is al flink getekend, maar nu begint de politiek zich er ook tegenaan te bemoeien.

Ook in Harderwijk schijnt het vechten tegen windmolens volop aan de gang te zijn. September vorig jaar was er sprake van het conceptplan van de Regionale Energie Strategie (RES), dat door zeven gemeente op de Noord-Veluwe – Harderwijk, Putten, Ermelo, Nunspeet, Hattem, Elburg en Oldebroek – wordt vastgesteld. Hierin wordt beschreven hoe vóór 2030 de Co2-uitstoot verminderd zal gaan worden, o.a. door windmolens en zonneparken.

En dus draait het ook hier weer om de windmolens. Nu zegt de site windenergie.nl dat het in Nederland vaak en hard waait en dat de wind nooit op raakt. Tevens is de wind heel goed te gebruiken voor het opwekken van elektriciteit en is daarnaast ook nog schoon. Men zou dus zeggen, kat in het bakje.

Nu zou Harderwijk drie windmolens moeten gaan krijgen. De meerderheid van de fracties wil de mogelijkheid open houden voor de molens op het bedrijventerrein Lorentz I. Het college zou de windmolens graag zien – de financiën spelen ook een rol – op het terrein van het Waterschap Vallei & Veluwe, terwijl bedrijven als Calduran en Pure Energie van mening zijn dat “ … plaatsing van een windmolen op het terrein van Calduran aanzienlijke voordelen … “ zou bieden.

Volgens de site van de gemeente Harderwijk is de stand: “ … Gemeente Harderwijk en Waterschap Vallei en Veluwe werken samen aan het plaatsen van 3 windmolens op het bedrijventerrein Lorentz. Dit doen we samen met de inwoners en het bedrijfsleven … “

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen