Windmolens in Harderwijk is de column van Henny Kreeft

Foto: Pixabay

Natuurlijk ben ik – politiek gezien zeker – anders dan anderen. Ik ben vóór graffiti, ik ben vóór windmolens en ik ben vóór bescherming van onze dure natuur. Op een andere plaats heb ik net wat geschreven over de bescherming van 170 bomen in Ermelo. En op weer een andere plaats over het afschieten van grote grazers in de Oostvaardersplassen.

En eerlijk gezegd, ik kan er niet meer zo goed tegen dat men zo omgaat met onze dure natuur. Ja, ik ben opgegroeid in een ‘afgelegen’ wijk in een klein Brabants dorp dat voor een groot deel was omgeven door bossen en voor een ander deel door wuivende korenvelden en aardappel grond. Dat is een heerlijke tijd geweest.

In mijn actieve tijd in de politiek heb ik een aanvaring gehad met de gehele gemeenteraad over graffiti. De lokale jeugd had een jongerencentrum gekregen van gemeente en raad. En in al hun enthousiasme onmiddellijk graffiti tegen de muur gegooid. Het was een pracht gezicht. Maar de gehele raad was van mening dat er een aanvraag voor nodig was. Dus de jeugd moest de graffiti eraf halen, een aanvraag doen, zodat men het er later weer op kon doen. Je reinste waanzin, daar ben ik dus voor gaan liggen. Maar helaas, ook in de raad tellen de meeste stemmen.

Als men van Dronten naar Swifterbant rijdt, komt men een gigantisch veld tegen van windmolens. Verschrikkelijk mooi. En nu blijkt dat aan de gemeente Harderwijk en aan het waterschap Vallei en Veluwe een subsidie is toegekend voor de bouw en realisatie van drie windmolens. Hulde !

Als we willen vechten voor de aarde, dan zijn enkele punten van belang. Het eerste punt – en voor mij de belangrijkste – is dat we goed moeten zorgen voor de aarde en zeker voor onze natuur. Zorgen dat er genoeg groen op de aarde blijft en dat er minder bomen gekapt gaan worden. Let op, wij hebben de bomen nodig, het groen, niet andersom. Behalve dan om alles te laten groeien.

Daaraan gekoppeld is werken aan een duurzame energievoorziening. En daar moet nog heel veel aan gedaan worden. Maar het bouwen van windmolens en deze dan ook goed te gebruiken, zou al weer een klein stapje in de goede richting zijn.

Het artikel in de lokale media gaf aan dat het windmolens zijn van een middelgroot formaat. Dus weinig problemen met het zicht of voor overvliegende vliegtuigen.

Harderwijk krijgt dus zo’n 8 tot 13 miljoen euro aan subsidie en daar zullen dus drie windmolens voor gebouwd gaan worden. Leuk prijsje en dus moet het worden terugverdiend gaan worden. We kunnen er wel van uit gaan, dat de gemeenteraad dat al heeft vastgelegd. Nu is de hoogte van de subsidie afhankelijk van de daadwerkelijke hoeveelheid opgewekte energie en de prijsontwikkeling van de elektriciteit.

Ik ben benieuwd of iemand hiervoor al een prijsberekening heeft gemaakt, ik heb het nog niet gezien. Maar in ieder geval, Harderwijk gaat weer drie windmolens erbij krijgen.

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224.

Reacties

Cookieinstellingen