Honderdvijftig arbeidsmigranten worden opgevangen, column door Henny Kreeft

Foto: ©Henny Kreeft

In de lokale krant kon men laatst lezen dat aan de Goede Reede 150 arbeidsmigranten worden opgevangen. Eigenlijk zou ik moeten zeggen: Hulde! Goed gedaan, echter iets in me zegt, dat ik het niet kan zeggen. Zeker als men de rest van het artikel leest. Er lag een plan voor 200 arbeidsmigranten, maar de raad kwam niet verder dan 150.

Maar er zit meer achter het hele verhaal, zou ik zo zeggen. Ten eerste wordt de gemeenteraad gevraagd een ‘verklaring van geen bedenkingen’ af te geven. Als leek in de jurisprudentie ben ik eerst maar eens gaan spitten op het net.

Een verklaring van geen bedenkingen betekent in feite dat een ander bestuursorgaan instemt met het verlenen van de omgevingsvergunning. En zonder de verklaring kan het bevoegd gezag geen vergunning verlenen.

En waarom gebeurt dit dan nu? Eigenlijk best wel simpel. De huisvesting past eigenlijk niet in het bestemmingsplan. Het verblijf van de arbeidsmigranten zou maar voor één jaar zijn. En dat kan natuurlijk niet, dus moest er iets gaan veranderen en vandaar de mogelijke toestemming via ‘verklaring van geen bedenkingen’.

Maar nu het andere deel van het verhaal. Eind 2019 wilde 3Renting op de hoek van de Harderwijkerweg en de Groene Zoomweg een migrantenhotel bouwen. Echter het hotel werd tijdelijk in de ijskast opgeborgen.

Om nu een plan van huisvesting van arbeidsmigranten rendabel te maken, zouden er 200 gehuisvest moeten worden. Het gaat nl niet alleen om de ruimte, maar ook om begeleiding, aandacht, vermaak, gezondheid en hygiëne. Nu weet ik niet wat het verschil van 50 bewoners van een pand of meerdere voor een effect op de aandacht en vermaak zal hebben, maar ja de organisatie zal het wel op twee cijfers achter de komma hebben uitgerekend.

Maar de raad is als ‘goed onderhandelaar’ niet verder gekomen dan 150 arbeidsmigranten. Juli 2020 was het CDA al bezig met het punt ‘Huisvesting Arbeidsmigranten’. De partij wilde voorwaarden over het wonen, de registratie en het inschrijven bij de gemeente aanscherpen. Een belangrijk punt voor het CDA was ook dat de arbeidsmigranten recht hebben op fatsoenlijke huisvesting en privacy.

In het eerder genoemde lokale artikel wordt dit ook beaamd door de raad, echter dat mag niet ten koste gaan van starters, huurders en het woongenot van omwonenden. Het blijkt dat er al zo’n 1250 arbeidsmigranten in Harderwijk wonen, niet allemaal even comfortabel. En er  worden nog wel ruim 250 arbeidsmigranten erbij verwacht.

En Harderwijk heeft nu ruimte gecreëerd voor 150 personen. De vraag is of dat deze ‘150-personen-oplossing’ wel genoeg is. Lokale en regionale ondernemers hebben arbeiders nodig en als die niet uit de gemeente of regio kunnen komen, moeten de ondernemers gebruik maken van arbeiders uit het buitenland. Maar ik neem aan dat die toch een fatsoenlijke woonruimte nodig hebben.

Henny A.J. Kreeft

Onafhankelijke Burger Journalistiek

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen